luni, septembrie 9 2024

Cu ocazia centenarului atletismului românesc, Romfilatelia a introdus în circulaţie, începând de azi, emisiunea de mărci poştale „100 de ani – Federaţia Română de Atletism”, alcătuită dintr-o marcă poştală – cu valoarea nominală de 1.40 lei, un plic „prima zi” şi un carton filatelic.

Câteva repere din istoria atletismului românesc. Primul concurs de atletism are loc la Bucureşti în anul 1882, cu participarea elevilor de la liceele bucureştene. În 1912, se înfiinţează Comisia de atletism, alergări pe jos şi concursuri, comisie ce a intrat în componenţa Federaţiei Române a Societăţilor Sportive şi a precedat Federaţia Română de Atletism (FRA), a 19-a în lume, afiliată în anul 1923 la IAAF (Asociaţia Internaţională a Federaţiilor Atletice).

Primele Campionate Naţionale ale României au loc în anul 1914, urmând ca în 1928 să participăm pentru prima dată la Jocurile Olimpice, la Amsterdam, iar începând cu 1930, atletismul românesc aduce primele medalii de la jocurile Balcanice, desfăşurate la Atena.

Începând cu anul 1952, atleţii români participă la toate competiţiile internaţionale oficiale obţinând medalii şi locuri fruntaşe în clasamentele lumii.  Se distinge, în acest sens, Iolanda Balaş-Sőter, una dintre cele mai mari atlete ale lumii, din toate timpurile, ce a stabilit 14 recorduri mondiale şi a fost neînvinsă de-a lungul a 140 de competiţii interne şi internaţionale.

Alături de ea trebuie menţionate nume precum Doina Melinte, Gabriela Szabo, Lidia Şimon, Gheorghe Megelea, Maricica Puică, Paula Ivan, Constantina Diţă etc, care s-au distins în probe de alergare.

Comments

comments

Previous

Alergare 2.0

Next

Maratoane la Londra, Cluj...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also