luni, iunie 24 2024
Guvernul intenționează să adopte o lege care să prevină și să limiteze consumul de băuturi energizante de către populație, dar mai ales de către copii.


La sfîrșitul săptămînii trecute a fost publicat un proiect de hotărîre de guvern care își propune, în principal:

Să interzică comercializarea băuturilor energizante către minori. Ca și comercializarea prin intermediul automatelor și în apropierea școlilor

Să informeze și să educe populația despre efectele consumului de băuturi energizante asupra sănătății.

Băuturile energizante sunt definite drept acele băuturi care conțin combinații variate de carbohidrați cu una sau mai multe substanțe: vitamine, minerale, cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Potrivit proiectului de act normativ, comercianţii nu vor mai avea voie să vîndă băuturi energizante copiilor sub 18 ani, încălcarea legii fiind pedepsită cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 25.000 de lei. Actul normati prevede explicit: “se interzice vânzarea băuturilor energizante persoanelor cu vîrsta sub 18 ani, se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţi sanitare, în incinta şi la o distanţă mai mică de 50 metri faţă de orice punct de acces în unităţi de învăţământ, cu excepţia unităţilor de învăţământ superior”.

Proiectul intră în vigoare numai după ce va fi aprobat de Guvern şi la 30 de zile după ce este publicat în Monitorul Oficial.

Băuturile energizante au apărut pe piaţă acum mai bine de 30 de ani. Multe dintre ele sunt foarte controversate din cauza compoziţiei lor: zahăr în cantitate mare, cafeină şi taurină. Pe lângă acestea conţin mulţi stabilizatori, coloranţi etc.

În cazul băuturilor energizante dedicate sportivilor compoziția este mai echilibrată și gîndită să ajute în efortul fizic.

Oricum, mai ales în cazul copiilor, este mult mai important ca energia fizică să fie obținută dintr-o alimentaţie sănătoasă şi un mod de viaţă echilibrat. Excesul de energizante sau consumul pe termen lung pot duce la obezitate, boli de inimă, ficat şi atac de panică. Totodată, sunt absolut interzise persoanelor cu diabet zaharat şi hipertensiune arterială.

Comments

comments

Previous

Benzile kinesio

Next

Full de dame zburătăcit prin ograda stadionului turbat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also