joi, noiembrie 7 2024

Organizatorii maratonului de la Utrecht, care se va desfășura pe 25 aprilie, au luat o decizie extrem de controversată: au anunțat că premiile oferite cîștigătorilor străini vor fi sensibil mai mici decît premiile pentru alergătorii olandezi. Altfel spus, un atlet kenyan, să zicem, care ar cîștiga acest maraton ar primi un premiu de 100 de euro, în timp ce unul olandez, pentru aceeași performanță, ar primi de o sută de ori mai mult, adică o sumă consistentă, de 10 mii de euro.

Anunțul a creat dezbateri aprinse în presa olandeză și nu numai. Este o măsură legitimă? Nu este totuși o decizie discriminatorie, de nu rasistă?, au fost cele mai des întîlnite întrebări. Directorul de cursă, Louran van Keulen, a explicat pentru cotidianul Volkskrant că măsura își propune să promoveze atleții olandezi și că este singura legal posibilă, atîta timp cît nu poți să interzici cuiva să participe la cursă, în schimb poți să îi condiționezi participarea. 

În replică, federația kenyană de atletism a decis să interzică alergătorilor din această țară să participe la competiție.

Că maratonul internațional, mai ales probele masculine, au devenit o afacere de familie kenyano-etiopiană este un lucru bine cunoscut. Numai anul trecut maratoanele de la Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Enschede și Leiden (toate în Olanda) au fost cîștigate de atleți kenyeni.

Anul acesta, maratonul de la Rotterdam – una dintre cele mai rapide curse din lume – a fost cîștigat de Wilson Chebet  (nu mai spun țara, e de la sine înțeles care e!), în timp ce pe locul doi și pe primul la feminin au fost, desigur, compatrioți de-ai săi. Iar cursele de Boston, Londra, Viena, Milano, Paris (pentru a numi doar cîteva competiții din ultima lună) au revenit tot atleților kenyeni. O fi prea mult?

Comments

comments

Previous

Știri pe fugă. Și restanțe

Next

Așa să faceți

7 comments

  1. O intrebare : daca o firma din Olanda care isi deschide o afacere in Kenya ar trebui sa plateasca (in Kenya) un impozit sensibil mai mare decit firmele indigene, cum ar fi ?
    Din proverbele romanilor : „ce tie nu-ti place/altuia nu-i face” …
    si o morala „noi vrem egalitate, dar nu pentru …”
    (Pierre de Coubertin)

  2. „Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este sa castigi, ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta. Esential nu e sa cuceresti, ci sa lupti bine.” (Pierre de Coubertin)

  3. Pe de-o parte ii inteleg…dar performanta nu tine cont de locul unde te-ai nascut. Sau poate e ceva miraculos in apa pe care o beau in Kenya ;))

  4. De acord… Insa pentru toti alergatorii, fie ei kenyeni sau nu, victoria e o conditie obligatorie a profesiei pe care o au. Din asta traiesc.

  5. Se pare ca dincolo de calitatile native si mediul in care se nasc si isi traiesc copilaria (la altitudine, accidentat), performantele atletilor kenyeni au de a face si cu hrana specifica

  6. Este o decizie proasta pt ca va scadea competitivitatea probei pt atletii de varf olandezi.
    Pe cine sa mai urmareasca? Dupa cine sa mai traga?
    Oricum amuzanta decizia.

  7. Nu stiu ce sa spun. Daca ai in oras o populatie majoritar obeza si vrei, tu ca primar, sa promovezi miscarea, ai avea mult mai mare impact ridicand in slavi un castigator autohton, si punandu-i poza pe toate gardurile, decat inmanand mii de euro unor straini necunoscuti care se grabesc sa ajunga la avion. Pentru tine, ca primar al orasului care organizeaza maratonul (stim si noi cum e cu primarii), e mai important ca alegatorii sa creada ca te preocupa sanatatea lor, si nu starea materiala a unor familii de pe alt continent. Cu alte cuvinte, tu te chinui sa-i convingi pe grasii tai sa faca miscare, iar tot ce vad ei sunt cativa straini svelti care pleaca cu banii lor (ai primariei). Sentimentul e cam frustrant, trebuie sa recunoasteti.
    Olimpiada, Campionatele Mondiale sunt deschise confruntarii intre natiuni. Un maraton este o „afacere” a unui oras si a unei municipalitati alese de localnici, iar eu cred ca ei au dreptul sa hotarasca intr-un sens sau altul.
    Oricum, fiti siguri ca daca aplica masura cu premiul de 100 eur pentru straini, anul viitor nu se va mai prezenta nici un strain la start. Si eu m-as simti discriminat (adica, daca Dumnezeu vrea sa faca Minunea Oficiala a Anului 2012 inainte de Sfarsitul Lumii, si sa castig eu, sa nu primesc decat 100 EUR?) si as ocoli Utrech-ul, nu numai ca alergator, dar si ca turist. Iar in cativa ani ar ajunge Maratonul International Utrecht la care alearga numai olandezi din Utrecht.
    Stiu ca suna cam rasist ce spun eu, iar Marian ar putea sa interzica sa mai faca comentarii autorii al caror nume incepe cu litera V, dar cum am intrat in era discriminarilor, nimic nu ma mai poate mira.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also