duminică, mai 19 2024

Unii spun că e o descoperire importantă. Alții, doar că e mai curînd vorba de efectul de placebo. Cert este că cercetători britanici au anunțat că în sporturile de anduranță, inclusiv maraton, performanțele sportive se pot îmbunătăță prin simpla clătire a gurii cu o soluție care să conțină carbohidrați.

Conform New York Times, este însă obligatoriu ca respectivii carbohidrați să fie naturali și nu sintetici. Cercetătorii au folosit o soluție de apă și un derivat de amidon, fără miros, numit maltodextrină.

Explicația procesului e simplă: creierul detectează carbohidrații din băutură încă din momentul în care aceasta vine în contact cu papilele gustative. Se trimite un semnal la mușchi care, fiind “informați” că sosește o sursă de energie, lucrează mai intens pentru o perioadă lungă de timp. Noua tehnică poate fi utilă mai ales sportivilor care au unele reacții adverse, precum crampe la stomac, din cauza consumului de băuturi cu carbohidrați.

Discuțiile despre efectele carbohidraților, mai exact a momentului în care aceștia încep să furnizeze energia necesară organismului aflat într-un proces fizic intens, sunt destul de vechi. Studiile practice citate aici arată, se pare, că simpla clătire a gurii cu o soluție cu carbohidrați are efecte vizibile asupra performanței. Sunt însă în continuare antrenori care consideră că băuturile energizante ar fi obligatoriu să fie înghițite.

Comments

comments

Previous

Despre un “eşec” personal

Next

Prietenul şi la alergat se cunoaşte

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also