sâmbătă, octombrie 1 2022

Că se aleargă în locuri extrem de diverse, nu mai e demult o noutate. Însă, în Suedia, se organizează o cursă ieșită din comun: într-un tunel, ce funcționează ca laborator de cercetare. Iar casca și vesta de protecție sunt obligatorii.

tunel0

Pe insula Aspo din Suedia s-a construit la începutul anilor 1990 un laborator inedit. Funcționează sub pământ, la circa 460 de metri adâncime, are forma unui tunel cu două spirale, iar aici se fac cercetări privind verificarea securității depozitării de deșeuri radioactive.

În viitor, aici se va dori îngroparea deșeurilor radioactive de la centrala nucleară Oskarsham, situată nu departe, într-o zonă de granit. Deșeurile vor fi încapsulate în tuburi de cupru, acoperite de betonită.

Până atunci, pe lângă cercetătorii care la Aspo Hard Rock Laboratory fac tot felul de experimente, o dată pe an, se organizează și un concurs de alergare pe distanța de 3.6 km și cu o diferență de nivel cumulată de circa 450 de metri.

Concursul a ajuns la a șaptea ediție, iar anul acesta aici a participat și un român, Robert Bălan, care ne-a pus la dispoziție informațiile despre competiție.

”E un concurs restrâns, am fost în total circa 100 de participanți, cam jumătate la fiecare categorie (A – profesioniști, B – amatori). Alergarea în tunel e foarte diferită: umezeala este destul de mare, temperatura în interior de circa 13-14 grade, însă se iese în afară, unde se mai aleargă circa 200 de metri, iar acolo erau doar 2-3 grade. Și aerul mi s-a părut destul de încărcat, am tușit jumătate de oră la final”, spune Robert Bălan, care a realizat un timp de 24min:58sec .

Recordul competiției e de 17min:20sec.

tunel1 tunel2 tunel3

Comments

comments

Previous

Cărți, Brânză și un patiser

Next

Un vot pentru Bălănescu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also