marți, decembrie 3 2024
La ediția din 2018 a Jocurilor Olimpice de Tineret, ce se va desfășura la Buenos Aires, vor fi incluse în premieră și probe de cross country.

Paris 1924. Start în proba de cross country

E de fapt o revenire, după aproape 94 de ani, a alergării pe teren accidentat (o definiție ad hoc a cross country) într-o competiție desfășurată sub egidă olimpică.

Desigur, Jocurile Olimpice de Tineret (JOT) nu au aceeași anvergură precum Jocurile Olimpice clasice, la ele participînd doar sportivi cu vîrste între 14 și 18 ani. Dar e un semn bun pentru viitorul cross country, care din multe puncte de vedere reprezintă chiar esența alergării (pe o distanță relativ scurtă, tempo susținut, în mijlocul naturii). Viitor care poate însemna inclusiv reincluderea printre probele JO.

Lucrul acesta a fost spus foarte clar de către președintele IAAF, fostul mare atlet Sebastian Coe. ”Cross country e piatra de temelie pe care se construiește performanța în alergările medii și lungi (…) La fel s-a întîmplat și în cazul meu. Pe de altă parte, mie mi-ar plăcea reintroducerea cross country printre probele olimpice”, a spus Coe, conform IAAF.org.

Pînă una-alta, Coe a explicat și modul inovativ în care cross country a fost introdus în programul JOT de la Buenos Aires. Astfel, vor fi două etape. În prima, tinerii sportivi vor putea alerga una din probele de 1500m, 3000m sau 2000m garduri. Apoi, cu toții vor concura într-o probă de cross country (pe o distanță de 4-5km), separat fete și băieți. Clasamentul final va ține cont de clasarea în fiecare din aceste probe. Astfel, dacă cineva a terminat pe locul doi în proba de 3000m și al patrulea la cross country (dintre toți participanții la proba de 3000m), atunci va primi două puncte pentru locul 2 și patru pentru locul 4. Desigur, în final va fi medaliat alergătorul care va strînge cele mai puține puncte.

Să mai spunem că la Buenos Aires se vor organiza 241 de evenimente sportive în 32 de discipline (prin comparație, la JO sunt 28). Printre disciplinele nou introduse sunt și cele de futsal, handbal pe plajă, break dancing, cățărare, karate și roller skating. Că tot suntem la capitolul de inedite, e de reținut că la JO de la Tokyo din 2020 își vor face debutul olimpic skateboarding-ul și surfing-ul.

Dar să revenim la cross country. Acest tip de alergare a fost probă olimpică la edițiile de vară de la Stockholm – 1912, Antwerp – 1920 și Paris – 1924. ”Finlandezul zburător” Paavo Nurmi a fost unul din marii alergători ai vremii, el cîștigînd medaliile de aur la ultimele două ediții.

Comments

comments

Previous

Pe scurt. Trans după cocoș prin pădure

Next

Pe scurt. Mai ales ultra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also