duminică, mai 19 2024
E cea mai longevivă competiție de alergare de la noi, a ajuns la a 30-a ediție. Crosul 15 noiembrie, continuă să evoce, prin sport, un eveniment istoric deosebit, dar în același timp să capete și o relevanță internațională

Cîteva lucruri care recomandă acest eveniment:

# Din 1990 încoace, la Brașov, revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 se serbează și în alergare. Anul acesta concursul se va desfășura duminică 17 noiembrie 2019.

# Crosul 15 Noiembrie e printre cele mai longevive competiţii atletice de alergare urbană din România. Traseul crosului, cu o lungime de 5 km, este același cu cel pe care manifestanții l-au parcurs pe străzile municipiului Brașov, în toamna lui ‘87.

# În ultimii ani, la cros au ajuns să alerge peste 800 de persoane, sportivi amatori de toate vârstele și sportivi legitimați la cluburi de atletism din România, dar și sportivi din alte țări (Europa, Africa, Asia, America de Sud).

# Traseul este omologat internaţional, pe traseu sînt arbitri profesionişti, iar cronometrajul este electronic. Evenimentul va fi transmis și live. Cursa face parte dintr-o serie de activităţi artistice, culturale şi de promovare a Braşovului.

# Premiile sînt consistente. Detalii aici.

Rememorare 15 noiembrie 1987

La momentul acela părea ceva incredibil. Sute de oameni şi-au părăsit locurile de muncă, au mărşăluit pe străzi, s-au strîns în faţa sediului local al partidului comunist (judeţeana de partid), au strigat contra regimului. Era 15 noiembrie 1987.

Cu o zi înainte, angajaţii întreprinderii de autocamioane “Steagul roşu” şi-au primit salariile înjumătăţite, fără nicio explicaţie. Sătui de frigul din case şi din fabrică, de lipsa alimentelor şi a oricăror perspective pentru viitor, mii de muncitori s-au revoltat împotriva conducerii fabricii. Circa 400 dintre ei au plecat din faţă de la “Steagul”, au mers pe jos pe străzile Braşovului şi au ajuns la sediul Consiliului Judeţean al Partidului Comunist Român (PCR).

S-a strigat: “Hoţii”, “Vrem banii înapoi”, “Nu mai vrem să fim minţiţi”, “Vrem lumină şi căldură”. În scurt timp scandările s-au radicalizat: “Jos Ceauşescu”, “Jos comunismul”. Oamenii au intrat în judeţeana de partid, au devastat o parte din încăperi şi au aruncat pe geamuri din “delicatesele” găsite pe acolo: salam de Sibiu, caşcaval, portocale, banane. Au ars atît un tablou al lui Ceauşescu cît şi steagul roşu al partidului.

Furia s-a domolit treptat, însă a fost urmată în zilele următoare de represiunea regimului comunist. Au fost arestate mai multe sute de persoane, majoritatea celor reţinuţi fiind bătuţi, torturaţi şi ameninţaţi că vor fi condamnaţi la moarte. Un simulacru de proces s-a desfăşurat pe 3 decembrie acelaşi an, cînd în doar o oră şi jumătate 61 de oameni au fost condamnaţi pentru “ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice”. Cu toţii au fost condamnaţi la locul de muncă şi deportaţi în alte oraşe ale ţării.

Comments

comments

Previous

România la Mondialele de alergare pe distanță lungă

Next

Excelent la Mondialele de alergare montană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also