miercuri, septembrie 28 2022

Imposibil să nu fi remarcat faptul că tot mai mulți alergători folosesc echipament de compresie, fie că e vorba de ciorapi, jambiere sau colanți. Cât de eficient este însă acesta?

ciorapei
O analiză a beneficiilor echipamentului de compresie, realizată de un grup de cercetători germani de la Universitatea din Wuppertal, arată că folosirea acestuia este avantajoasă mai degrabă după o competiție, decât în timpul acesteia, relatează Running Magazine.

Astfel, dacă în ceea ce privește recuperarea după efort a fost depistat un efect benefic “mic spre moderat”, acest lucru nu mai e valabil în cazul utilizării în timpul alergării, în ciuda faptului că aceste produse sunt promovate de cele mai multe ori ca având avantaje importante în timpul antrenamentelor sau competițiilor.

Aceste concluzii par să confirme un alt studiu efectuat în 2009 la Universitatea din Indiana, care a demonstrat că purtarea jambierelor de compresie nu are niciun efect asupra performanței atleților.

Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că niciun studiu n-a demonstrat o lipsă totală de eficacitate a echipamentului de compresie, precum și faptul că acesta pare să aibă un efect benefic în recuperarea după efort.

De asemenea, nu a fost demonstrată nici o influență negativă a acestui tip de echipament asupra performanței sau recuperării.

Această știre va apărea și în viitorul număr al revistei Alerg, disponibilă la sfârșitul lunii. Puteți afla aici mai multe amănunte despre modalitatea de a vă abona la revista Alerg.

 

Comments

comments

Previous

Spre Polul Nord. Spre un record

Next

Ninge sau nu ninge la Gerar? Aceasta e întrebarea....

4 comments

  1. Frectie la picior de …alergator. Daca maine scoate cineva un elastic care face minuni la colana vertebrala a societatii, cred toti. Daca nu alergi sa iasa untul din tine degeaba…

  2. De ce vor unii sa iasa in evidenta prin orice mijloc fara sa depuna efort? Acest echipament oricum nu confera nici macar 1% performanta.

  3. Desigur, niciun echipament, oricat de performant, nu te poate scoate campion daca nu muncesti mult.
    Cu toate acestea, echipamentul performant poate face uneori diferenta, mai ales atunci cand poti castiga putin la timp (si cateva secunde conteaza) sau in ceea ce priveste recuperarea. Oricum, asta e ideea articolului: echipamentul de compresie e mai bun in recuperarea de dupa efort, decat in timpul alergarii.
    Pe de alta parte, eu zic ca oamenii au nevoie si de ideea de panaceu… Un pic de gandire magica poate ajuta la mobilizare si cresterea determinarii

  4. Am inceput sa folosesc sosetele de compresie din cauza problemelor la muschii gambei in ciuda antranamentelor bine facute si a incalzirii de dinainte. Pe mine m-au ajutat sa nu mai am crampe si sa ma recuperez mai usor. Daca ma intreaba cineva le recomand mai ales ca au si zonele de protectie a labei piciorului care pe distante ceva mai lungi, sa zicem 20 km, te ajuta ca totul sa decurga normal fara disconfort sau rosaturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also