marți, iunie 18 2024

În „Sărbătoarea de neuitat“, o culegere de texte publicată după moartea lui Ernest Hemingway, dar bazată pe notițe și amintiri ale acestuia, scriitorul american vorbește mult despre influența indusă de foame asupra scrisului său. Pentru Hemingway, intensitatea dispoziției pentru scris se află în directă legătură cu intensitatea senzației de foame. Altfel spus, foamea te disciplinează și, la limită, devine un exercițiu cu virtuți terapeutice.

Cam la fel a simțit și experimentat și alergătorul japonez Arata Fujiwara. Tânărul de 30 de ani, ce trăiește în Tokyo, este privit în lumea alergării ca un fenomen dar și ca o ciudățenie. De doi ani se antrenează singur, prin parcurile din capitala Japoniei. A trăit efectiv din ajutoarele primite de la prieteni și cunoscuți. A alergat cu încălțări primite cadou.

Nu am avut deloc bani, dar ajutorul primit, în toate felurile, de la mulți oameni, m-a ajutat să merg înainte”, a declarat Fujiwara pentru agenția de presă Reuters.

În ciuda tuturor dificultăților, Arata Fujiwara, a reușit să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Londra, după ce a câștigat trialul de selecție cu un timp de 2h:7min:48sec. E desigur un triumf personal pentru Fujiwara, dar mai ales o modalitate de a arăta că dificultățile întăresc caracterul unui adevărat sportiv.

„A trebuit să duc o adevărată luptă, cu mine, cu problemele pe care le-am avut de depășit. Dar, după cum a spus și Hemingway într-o carte: Foamea te disciplinează. Da, chiar așa a fost. Faptul că am suferit, că mi-a fost foame a dus la formarea și întărirea propriului meu caracter”, spune Fujiwara.

Dar mai este un element care e posibil să fi contribuit la performanța tânărului maratonist: curvy dancing. Nu știu cum ar fi cel mai bine de tradus această expresie ce desemnează un dans în care miști amplu din șolduri (oricum, imaginile de mai jos sunt sugestive).

Dansul e oricum foarte popular în Japonia. Iar Hiromi Kashiki, creatoarea acestui stil, spune că l-a ajutat foarte mult pe Fujiwara. „Când ne-am întâlnit prima dată, mi-am dat seama că pelvisul său nu e deloc stabil, se mișca în sus, în jos, înspre dreapta, înspre stânga. Am încercat de aceea să îl învăț să se relaxeze, să nu mai acumuleze energie statică în zona pelvisului”, explică Kashiki. La rândul său Fujiwara consideră că stilul său de alergare s-a îmbunătățit considerabil după ce a început să ia lecții de curvy dancing.

Ar mai fi de spus doar că proba de maraton la JO de la Londra se va desfășura pe 12 august.

Foto: Reuters

Comments

comments

Previous

Cum se poate învinge criza

Next

Știri pe fugă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also