duminică, octombrie 13 2024

Sau, altfel spus, de ce adesea e bine să îi lași pe kenyeni să fie în fruntea unei curse.

vacade Cosmin Năzdrăvanu

Nu este uşor să fii alergător. Iar să fii prea rapid sau să conduci o cursă se poate dovedi adesea riscant, dacă nu aproape fatal.

Dintre pericolele posibile menționăm:

–  cel de rătăcire (din cauza vitezei nu eşti atent la marcaje şi greşeşti traseul. Sau vremea poate fi neprielnică),

– poți fi mușcat de viespi (numai în România, în anul din urmă, a existat un așa pericol la Corcova Trail Race și la Gabi Szabo Run Fest) sau mușcat de vreun câine.

– poți fi atacat de alte animale, mai mult sau mai puţin domestice. La alergările montane din România ai adesea ocazia să treci pe lângă vreo stână, pe lângă cirezi de vaci sau să te întâlnești cu vreun cal galopând de nebun.

De aceea, recomandarea noastră e să fiţi precauţi şi să îi lăsaţi pe kenyeni să fie ei mereu în frunte. Altfel, pățania de mai jos poate fi învățătură de minte.

Simon Coldrick (care e nu doar alergător, ci și căţărător sau ciclist) se afla în fruntea unei curse de trail organizate luna aceasta în Marea Britanie (Sheffield, South Yorks), când a fost luat în coarne şi aruncat de un taur, apoi călcat în picioare de o cireadă de vaci, scrie The Sheffield Telegraph, citat de Runner’s  World.

Coldrick, primul dintre cei 200 de participanţi aflaţi în competiţie, a fost înconjurat de animale, dar a reuşit în cele din urmă să se pună la adăpost în tufişurile din apropiere.

Incidentul s-a petrecut, poate nu întâmplător, într-o zonă denumită Limb Valley („limb”, în engleză, înseamnă şi „mădular”, „membru”). Alergătorul a fost dus la spital cu mai multe coaste fracturate şi a suferit o operaţie în cadrul căreia chirurgii au folosit o placă de metal pentru a-i întări cavitatea toracică.

În ciuda nefericitei întâmplări, organizatorii nu au de gând să oprească această cursă veche de două decenii, dar au declarat că vor regândi traseul.

Nu este prima oară când a conduce o cursă poate să nu fie un motiv de bucurie la final.

Vezi aici şi mai jos câteva exemple:

Comments

comments

Previous

Cine ne (în)cântă la Semimaratonul București

Next

Lecturi și lectori*

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also