joi, februarie 22 2024

A venit sezonul ploios. Printre altele, e bine să fim atenți și la cum ne îmbrăcăm. Plus ceva recomandări.

JacVremea e mai rece, au început și ploile. În aceste condiții, alergătorii – deh, și ei sunt oameni – încearcă să se protejeze cât mai eficient contra intemperiilor.

Pentru început, să înțelegem cam cum este fabricată o jachetă (cvasi)impermeabilă, un accesoriu care ar permite o alergare în condiții apropiate de optim, adică să nu lase ploaia să ne ude.

Acum, o astfel de geacă se fabrică – indiferent de producător – la modul următor: cu trei straturi, respectiv o membrană protectoare ce nu lasă apa să treacă, prinsă între un material exterior rezistent și un alt material mai moale, la interior.

Tehnica aceasta e foarte bună, numai că are două dezavantaje majore: materialul exterior reţine cel mai adesea apa (îngreunând astfel jacheta). Apoi, tehnologia celor trei straturi nu permite o respirabilitate prea grozavă a echipamentului.

Firma Columbia a anunțat recent cu că va lansa modelul OutDry Extreme Diamond, o jachetă la care materialul exterior a fost înlocuit cu o peliculă subţire ce conţine granule de diamant.

Pelicula reușește protejarea excelentă a membranei waterproof, ba chiar îi sporește durabilitatea, spun producătorii.
Nu în ultimul rând, pentru lipirea membranei de materialul interior s-a renunţat la lipiciul clasic, care a fost înlocuit prin presarea la cald. Ar rezulta, în cele din urmă, o jachetă ușoară, rezistentă, respirabilă și care nu lasă apa să treacă. Preţul jachetei e destul de mare (400 dolari), și încă nu este un model care să poată fi folosit optim de către alergători în condiții de toamnă.

Dacă doriți însă să achiziționați jachete care să fie potrivite acestui sezon – respectiv să vă protejeze de vânt sau ploaie, să fie ușoare și comode – vă recomandăm să aruncați o privire pe site-ul Running Warehouse (categoria Jackets & Vests) unde veți putea găsi modele de la branduri cunoscute (Adidas, Asics, Craft, Inov-8, New Balance, Odlo etc) la prețuri convenabile (media e de 100 euro).

Altfel, pentru fanii celor mai mici detalii, anunțăm o știre făcută publică la începutul acestei săptămâni: pot să își achiziționeze o jachetă de iarnă pe care o pot customiza după dorință.

Compania Eddie Bauer a anunțat că oferă posibilitatea de a-ți stabili singur o serie de detalii, de la culoarea fermoarului sau a materialului exterior, până la modul dacă vrei sau nu o monogramă pe jachetă. Cum sunt circa un milion de detalii asupra cărora puteți opta, pare adictiv…. Detalii aici.

Comments

comments

Previous

Recuperarea după o cursă intensă

Next

Puțină istorie a alergării montane

4 comments

 1. Aceasta e tehnologia Gore-Tex, dupa numele celui care a inventat-o. Mai sint materialele E-Vent, unde pelicula impermeabila este chiar haina, nu mai sint necesare doua sau trei straturi.
  Iar ultima tehnologie, care de fapt nu este chiar ultima, deoarece reproduce o haina pentru marinari, facuta in anii celui de al doilea razboi mondial, este ca fiecare fibra de material sa fie impregnata cu solutie izolatoare iar tesatura, in intregul ei, sa se comporte precum parul animalelor: apa, prin miscarea naturala a celui ce poarta acest tip de haina, sa fie dusa spre exterior.
  Marea majoritate a jachetelor reproduc tehnologia Gore-Tex, dar acum se gasesc si jachete E-Vent la un pret acceptabil. La echipamentele facute din E-Vent nu vom mai gasi aerisirea la subtiori(pit-vent), producatorii sustinind ca ventilarea este suficienta si fara deschizaturile de sub brat.

 2. Mulțumesc pentru extrem de utilele informații adăugate. Nu a fost intenția mea să fac o prezentare completă a tuturor tehnologiilor existente, însă lucrurile amintite de dvs sunt utile. Dacă vreți, puteți indica ce produse disponibile în România sunt realizate după tehnologia E-Vent. Mulțumesc

 3. Din cite stiu eu, Ticu Lacatus a adus, in trecut, la magazinele sale, jachete e-Vent.
  Acuma Lacatus nu are decit magazine online, parca a renuntat la vinzarea la raft, si nu stiu daca mai are produse e-Vent.
  La Himalaya nu am vazut e-Vent, teoretic cel mai important vinzator de echipament out door.
  Eu personal am cumparat online, de pe Wiggle si Rei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also