duminică, februarie 25 2024

Kenyanul Kelvin Kiptum, deținător al recordului mondial la maraton – 2h:00min:35sec -, a murit la doar 24 de ani, într-un accident de mașină.

Avea tot viitorul în față. Iar viața lui ca maratonist a fost o ardere intensă, un record după record…

Ceea ce a fost remarcabil la Kelvin Kiptum a fost faptul că el se antrena singur (adică fără să aibă o echipă angajată de pacers) și că a debutat de foarte tînăr în proba de maraton, fără să aibă vreo carieră pe pistă, ca alți mari predecesori ai săi precum Eliud Kipchoge, Mo Farah sau etiopianul Kenenisa Bekele.

Kelvin Kiptum și-a făcut debutul la maraton în decembrie 2022, la Maratonul de la Valencia, unde a obținut o victorie impunătoare în 2h:01min:53sec, cel mai rapid timp de debut din istorie. Și-a continuat dominația la Maratonul de la Londra din 2023, unde a spulberat recordul de traseu al lui Kipchoge și s-a apropiat la 16 secunde de recordul mondial, cu un timp de 2h:01min:25sec. La Chicago, în octombrie 2023 a mai trecut o bornă incredibilă: a devenit primul maratonist din istorie care a coborît sub 2h:01min. Timpul său de acolo, de 2h:00min:35sec a reprezentat un nou record mondial.

Așadar, doar trei maratoane alergate, toate cîștigate. Inclusiv un record mondial. Pentru anul acesta, în aprilie, la Rotterdam anunţase că va încerca să devină primul alergător care reuşeşte să coboare sub bariera simbolică de două ore. Era văzut și ca mare favorit la aurul olimpic, la Paris.

Pe 2 decembrie 2023 a împlinit 24 de ani. Pe 11 februarie 2024 a murit într-un accident de mașină. Kiptum era cel care conducea automobilul, pe drumul spre localitatea Kaptagat din Rift Valley, zona sa natală și unde s-au născut mulți alți campioni. A pierdut controlul volanului și s-a izbit de un copac. În accident a murit și antrenorul său, Gervais Hakizimana, iar o femeie este grav rănită.

Kelvin Kiptum a avut mereu o tactică potrivită de cursă. Cam pînă pe la km 30 al maratonului conducea plutonul, impunînd ritmul, iar pe ultimii kilometri accelera irezistibil, ducînd singur cursa la capăt. Într-un fel, și viața i-a fost ca o accelerare irezistibilă. Deznodămîntul nu a mai fost însă un alt record mondial.

Comments

comments

Previous

Revista Alerg la Gerar

Next

Circuitul Carpaților. Gala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also