sâmbătă, septembrie 24 2022
Un straniu caz inflamează spiritele în Statele Unite, unde producătorul de echipament sportiv New Balance este în mijlocul unei polemici care adună laolaltă anti-rasiști, politicieni și adepți ei extremei drepte.

Nici nu trecuseră 24 de ore de la surprinzătoarea victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane. Un jurnalist de la Wall Street Journal îl întreabă pe Matthew LeBretton, director executiv al companiei New Balance ce crede despre controversatul Parteneriat Trans-Pacific (TPP), acord ce vizează să îndepărteze barierele din calea comerțului și investițiilor între 12 țări din zona Pacificului, printre care SUA și Japonia, care cumulează circa 40% din economia mondială.

LeBretton a răspus sincer: ”Administrația Obama nu ne-a ascultat și ne exprimăm  speranța că lucrurile vor merge în direcția bună cu președintele Trump. „

Declarația a inflamat spiritele printre oponenții lui Donald Trump, care nu au ezitat să acuze New Balance că l-ar fi sprijinit pe miliardarul devenit acum președintele SUA.

„Deci, faptul că este rasist și total nepotrivit pentru a guverna țara nu vă supără? Este doar o chestiune de bani?”,  suna doar unul din miile de mesaje acuzatoare postate pe Twitter. ”Port New Balance – fiecare pereche costă cîte 160 USD – de zece ani. De acum înainte nu o s-o mai fac”, spunea altul.

h

Valul de furie s-a extins, fiind chiar făcute publice videoclipuri cu o pereche de pantofi New Balance aruncată în vasul de toaletă sau într-un coș de gunoi.

Compania americană a reacționat, încercînd să își explice poziția față de TPP. ”Noi vrem să producem mai mulți pantofi de alergare în Statele Unite, nu mai puțini”, suna răspunsul New Balance, care rămîne singurul mare producător de echipament sportiv care are unități de producție în SUA.

New Balance a mai arătat că, de fapt, susținerea lor față de TPP nu are nimic de a face cu Trump, deoarece o susținere similară au arătat în campania electorală și Hillary Clinton și Bernie Sanders.

NB a respins ferm și insinuarea că susținerea poziției lui Trump pe TPP ar însemna  și o susținere pentru ieșirile sale controversate, precum interzicerea intrării musulmanilor pe teritoriul american sau construirea unui zid la granița cu Mexicul.

Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Dacă mulți au criticat atitudinea New Balance, alții au ridicat-o în slăvi. Neo-nazistul Andrew Anglin, partizan al supremației albilor, a anunțat pe rețelele de socializare că New Balance este de acum înainte „încălțămintea oficială” a celor care susțin pe albi și industria americană. Deși a apreciat că poate e totuși doar o manevră de marketing, el a spus totuși că New Balance a dat dovadă de ”curaj”, devenind marca oficială a Revoluției Trump. ”E un moment măreţ. Noi ne putem recunoaște acum între noi prin  ceea ce purtăm”, a scris activistul pe blogul său.

New Balance s-a văzut nevoită să mai difuzeze un nou comunicat, precizând de data aceasta că ”nu tolerează sectarismul sau ura de orice fel”.

Ce ar mai fi de spus? E trist cînd vezi că lumea este divizată nu de opinii exprimate civilizat, ci de prejudecăți, puncte de vedere ireconciliabile. E trist cînd vezi că o pereche de pantofi de alergare este fie incendiată, fie transformată într-un obiect de cult. E trist cînd ura și bigotismul – de toate nuanțele – invadează și lumea sportului, a alergării.

Ilustrație: Travis Lee Button

Comments

comments

Previous

Nurofen, fratele meu

Next

Anti-Black Friday. Doar nou și scump

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also