joi, aprilie 18 2024
E indiscutabil un gest umanitar admirabil și necesar, însă alergătorii trebuie să acorde atenție unor amănunte când fac asta.

donare

Să începem prin prezentarea unor informații generale, care arată cât de serioasă este problema în România. Întâi de toate, există o criză acută de sânge. În medie, în țara noastră este nevoie de 500 de mii de unități anual, dintre care numai în București necesarul zilnic este de 1000 de unități (flacon care conține circa 450 ml de sânge). Anul trecut, numai circa 66 la sută din acest necesar a fost acoperit.

Este însă recomandabil ca alergătorii, persoanele care fac un efort fizic intens, să doneze sânge? Răspunsul este, indiscutabil, da. Însă trebuie evitate cursele solicitante cel puțin 24 de ore post-donare.

Recomandările Crucii Roșii avertizează explicit că “ridicarea de greutăți și exercițiile fizice solicitante trebuie evitate în ziua donării”. De asemenea, donatorilor li se recomandă creșterea aportului de fluide și evitarea consumului de alcool timp de o zi după donare, iar atleților care doresc doborârea unui record personal li se recomandă să evite donarea de sânge în timpul sezonului competițional.

Toate aceste recomandări se bazează pe faptul că acei 450 ml de sânge care se recoltează reprezintă aproximativ 10-15% din volumul total al sângelui. În timp ce volumul plasmei va reveni la normal după aproximativ 24 de ore, cantitatea de hemoglobină (prezentă în globulele roșii) – proteina care realizează transferul oxigenului de la plămâni la mușchi – se va reface abia după 2-4 săptămâni.

Cercetătorii n-au căzut încă de acord asupra modului în care donarea de sânge afectează performanța și recuperarea, se arată într-un articol publicat de Outdoor Magazine.

În vreme ce unele studii nu au identificat nicio diferență în ceea ce privește oboseala și parametrii fiziologici la atleții care au donat sânge comparativ cu cei care nu au făcut-o, alte cercetări au evidențiat o scădere a cantității de oxigen care ajunge la mușchi. De aceea, sportivii care vor să obțină performanțe deosebite ar trebui să amâne donarea.

Cu toate acestea, există modalități prin care recuperarea după donare poate fi accelerată, precum consumul de alimente bogate în fier sau chiar a unor suplimente alimentare bazate pe fier.

În plus, în afară de beneficiile etice, donarea de sânge mai aduce câteva avantaje precum efectuarea unui set de analize, verificarea tensiunii arteriale și a stării generale de sănătate. De asemenea, studii recente arată că incidența bolilor cardiace este mai mică la donatorii de sânge, comparativ cu populația generală.

 

Comments

comments

Previous

Pe scurt. La Băneasa sau pe Argeș în jos

Next

Pe scurt. Buget sport, Decathlon, caritabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also