sâmbătă, aprilie 13 2024

Aceasta este concluzia unui studiu publicat de către un cercetător ieșean

Medicul și conferențiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a publicat recent un articol științific de tip ”review” care conchide că exerciţiile fizice practicate cu moderaţie pot preveni formele grave ale infecţiei cu COVID-19.

Articolul a fost publicat în ”Journal of Pharmaceutical Research” International și este disponibil aici.

Profesorul Hagiu arată că mitocondriile, organite celulare ce produc energie, sînt atacate de virusul SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la forme grave ale infecţiei, iar practicarea exerciţiilor fizice, mai ales a celor de anduranţă, le îmbunătăţeşte funcţionalitatea. Prin urmare, individul sănătos nu trebuie să adopte un stil de viaţă sedentar în timpul pandemiei, ci să practice exerciţii fizice, cu moderaţie, chiar şi la domiciliu, cel mai bine sub îndrumarea unui antrenor.

„Analizând literatura de specialitate, am găsit această noutate – anume că exerciţiile fizice practicate cu moderaţie îmbunătăţesc funcţionalitatea mitocondriilor, care sunt organite celulare ce au rol de producere de energie. Mitocondriile sînt atacate de virusul COVID-19 şi determină forme grave de boală. Este logic că îmbunătăţindu-le funcţionalitatea prin exerciţii fizice pot fi prevenite formele grave de boală. Că exerciţiile fizice menţin imunitatea deja s-a vorbit, dar şi imunitatea depinde de funcţionalitatea mitocondriilor. Deci, eu am venit cu această noutate că exerciţiile fizice îmbunătăţesc funcţionalitatea mitocondriilor şi pot preveni formele grave de boală”, a declarat, pentru Agerpres, conf. univ. dr. Bogdan-Alexandru Hagiu.

Studiile de specialitate au arătat însă şi că excesul, intensitatea crescută a activităţii fizice, poate avea efectul invers, de uşoară creştere a riscului de îmbolnăvire.

„Excesul este definit diferit pentru fiecare persoană în parte. Spre exemplu, vîrstnicii, dacă fac exerciţii mai mult de 45 de minute pe şedinţă şi mai mult de trei şedinţe pe săptămînă, s-ar numi un exces. S-a observat la sportivi de elită, spre exemplu la ciclişti, că un supra-antrenament duce la creşterea cortizonului, distrugerea leucocitelor, tulburări de imunitate. De aceea trebuie evitat supra-antrenamentul, acele exerciţii fizice pe perioade îndelungate şi de intensitate mare. Lumea trebuie să înţeleagă că nu este nicio victorie dacă pedalezi cîteva ore, pentru că asta poate creşte riscul de boală”, consideră Bogdan Alexandru Hagiu.

Potrivit acestuia, cercetări viitoare vor putea stabili dacă exerciţiile fizice practicate cu moderaţie pot ajuta şi la prevenirea agravării bolii pentru pacienţii cu forme uşoare.

Comments

comments

Previous

Pe scurt. Despre două fețe ale alergării

Next

Stadion de atletism la Craiova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also