duminică, mai 19 2024

Un documentar despre prietenie, momente de grație, respect. Evident, e despre alergare

Nu a fost un nume mare al alergării. Dar nici un neofit. În anii 1970, David Slater concura cu succes la concursuri de trail sau pe distanțe lungi. În 1976 a făcut parte din echipa britanică ce cîștiga medalia de aur la Campionatele mondiale de cros.

Se poate spune însă că cea mai mare realizare a lui Slater nu e legată de medalii și timpi fabuloși, ci mai curînd de amintirea pe care a lăsat-o printre oamenii din Elgoibar, un orășel din Țara Bascilor.

În 1981, Slater era în concediu în Spania cînd a fost provocat de un prieten spaniol, la o prinsoare. Trebuia să alerge, cît de repede poate, un traseu de 6 km ce urca continuu pînă în vîrful unui deal. Slater a acceptat.

În ziua ”cursei” toți oamenii din Elgoibar au ieșit pe stradă, să îl vadă. Tot dumul a fost însoțit de o mulțime de bicicliști și motocicliști, ce l-au încurajat, l-au aplaudat. În cele din urmă, David Slater a terminat cursa într-un timp de 20min:40sec.

Impresionați, cei din Elgoibar au decis să organizeze anual o cursă care să onoreze performanța englezului, a lui ”El Ingles”, după cum îi spuneau. Pentru ei, David Slater este un erou. De atunci încoace, nimeni nu a reușit să îi doboare recordul.

După 30 de ani, Slater a primit un telefon și o invitație de a veni în Elgoibar și de a retrăi momentele cursei sale. Cu această ocazie a ieșit și un film, realizat de fiul său, James Slater.

EL INGLES from james slater on Vimeo.

Comments

comments

Previous

Sînt alergătorii masochiști?

Next

Ababel. Record mondial la semimaraton feminin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also