miercuri, aprilie 17 2024
Pot băuturile de hidratare cu electroliți să prevină crampele musculare? Un studiu recent arată că electroliții sigur nu fac rău

Nu există alergător care să nu fi experimentat așa ceva, măcar o dată. Crampele musculare, căci despre acestea este vorba, sunt contracții involuntare ale mușchilor scheletici, însoțite de senzația puternică de durere, ascuțită sau cu caracter de arsură, și care pot apărea pe o parte a unui mușchi sau în tot mușchiul.

Zonele cele mai afectate, în cazul alergătorilor, sunt: gamba posterioară (mușchii gemeni), coapsa anterioară (mușchiul cvadriceps) și coapsa posterioară (ischiogambierii).

De cele mai multe ori crampele musculare sunt rezultatul oboselii, deshidratării, suprasolicitării sau compresiei unui nerv.

Un studiu recent, realizat de către cercetători americani și publicat în revista Muscle & Nerve arată că băuturile de hidratare care conțin și electroliți pot contribui într-o oarecare măsură la reducerea crampelor musculare.

Astfel, s-a folosit un eșantion de subiecți, împărțit în două grupe și care au fost puși să facă un efort fizic intens. O parte dintre aceștia au primit o băutură placebo (fără niciun efect real, dar cu același aspect și gust precum cea cu electroliți), restul o băutură care a conținut 840 mg de sodiu, 320 mg de potasiu și 5 mg de magneziu.

Intensitatea crampelor a fost măsurată pe o scară a ”intensității vocale” și prin intermediul unei electromiografii.

Ce au constatat cercetătorii americani? Ambele grupe de subiecți au avut parte de crampe musculare. Însă acestea au apărut mai tîrziu și au fost mai puțin frecvente în cazul grupului care a folosit băuturi cu electroliți decît în cazul ”grupului placebo”.

Dacă doriți să sprijiniți proiectul ALERG, aveți aici detalii. Mulțumim anticipat

Oricum, noi vă oferim și cîteva sfaturi generale care sigur vă vor ajuta la prevenirea crampelor musculare:

# Cea mai importantă măsură este efectuarea unei bune încălziri înaintea startului antrenamentului / concursului, care trebuie făcută adecvat, treptat și “ascultând corpul”.

# Efectuarea de antrenamente personalizate, care să țină seama de caracteristicile corpului și care va alterna serii de exerciții cu pauze pe măsură.

# Evitarea antrenamentelor și a efortului susținut în zilele foarte călduroase și umede.

# Obligatoriu hidratare suficientă și suplimentarea rezervelor de sare, ceea ce duce la scăderea riscului de contracții musculare dureroase.

# Se recomandă scurtarea pasului de alergare, mai ales la alergarea în pantă sau pe teren accidentat, ca și pauzele de mers la apariția oboselii.

Comments

comments

Previous

Vino-milă. La Corcova în vie

Next

România rămâne în a doua grupă valorică a atletismului european

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also