sâmbătă, aprilie 13 2024
Pentru prima dată în istorie, titlul de cel mai bun atlet al lumii a fost acordat unui maratonist
Foto: NN Running Team

Lumea maratonului a fost dominată indiscutabil, în ultimii doi ani, de către kenyanul Eliud Kipchoge. Printre performanțele sale se numără cea din mai anul trecut, cînd pe circuitul de la Monza, în cadrul proiectului Nike2h, a scos un timp de 2h:00min:25sec pe distanța maratonului, dar mai ales realizarea unui nou record mondial, la Berlin, în septembrie 2018. Timpul său, de 2h:01min:39sec e unul impresionant, care nu doar că va fi greu de bătut, dar lasă să se spere că bariera de două ore pe maraton va fi în curînd atinsă.

În plus, tot anul acesta, Kipchoge a cîștigat două curse din cadrul World Marathon Series, la Londra (unde la start au fost cei mai buni alergători) și la Berlin, unde a realizat recordul mondial.

Nu este de aceea surprinzător că atletul kenyan a fost desemnat cel mai bun atlet al anului, primind titlul în cadrul unei gale a Federaţiei internaţionale de atletism (IAAF), care a avut loc pe 4 decembrie la Monte Carlo. Este pentru prima dată în istoria de 30 de ani a decernării acestui premiu cînd un maratonist a fost desemnat cel mai bun atlet al lumii. La fete, onorantul trofeu a fost cîștigat de britanica Paula Radcliffe în 2002.

Kipchoge și Ibarguen

Anul acesta, Eliud Kipchoge a fost preferat francezului Kevin Mayer, care a doborît la rîndul său în acest an recordul mondial la decatlon, ceilalţi contracandidaţi fiind sprinterul american Christian Coleman, săritorul suedez cu prăjina Armand Duplantis şi qatarianul Abderrahman Samba, specialist în proba de 400 m garduri.

La fete, cea mai bună atletă a fost desemnată săritoarea columbiană de triplusalt Caterine Ibarguen, care a cîştigat opt finale pe parcursul acestui an, stabilind totodată cea mai bună performanţă a anului la triplusalt (14,96 m), probă în care a cucerit aurul olimpic la Rio 2016. Ibarguen, 34 ani, s-a impus în faţa belgiencei Nafissatou Thiam, campioana europeană la heptatlon, a britanicei Dina Asher-Smith, triplă campioană continentală în acest an, la 100 m, 200 m şi 4x100m, a kenyencei Beatrice Chepkoech, deţinătoarea recordului mondial la 3.000 m obstacole, şi a sprinterei Shaune Miller-Uibe din Bahamas, neînvinsă în 15 competiţii.

Comments

comments

Previous

Pe scurt. Alergări pe frig

Next

Europenele de cros. Ceva speranțe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also