duminică, octombrie 13 2024

Rivalitatea dintre atleţii kenyeni şi cei etiopieni în cursele de maraton pare să intre într-o nouă etapă. Dacă anul trecut kenyenii au dominat categoric – au câştigat toate cursele din World Major Races, au realizat un nou record mondial la masculin, au obţinut aurul mondial şi au stabilit numeroase recorduri de cursă – în 2012 situaţia pare să se schimbe.

Cel puţin ziua de 15 aprilie, ce a marcat debutul marilor curse internaţionale de primăvară, arată asta: la Paris şi la Rotterdam, etiopienii au câştigat trei din patru locuri 1 posibile.

A fost totuşi mai întâi victoria lui Stanley Biwott (Kenya) în maratonul din capitala Franţei, cu un timp de 2h:05min:11sec, nou record al cursei, îmbunătăţit cu 36 de secunde. Plutonul a plecat foarte, foarte tare, la jumătatea cursei avea timp de record mondial, apoi însă a încetinit, iar Biwott s-a detaşat treptat, câştigând cu un avans confortabil în faţa a doi etiopieni.

Cursa feminină de la Paris a fost însă câştigată de etiopianca Tirfi Beyene, cu un nou record al cursei – 2h:21min:39sec.

Din unele puncte de vedere, mult mai aşteptată a fost cursa de la Rotterdam. Desfăşurată pe un traseu extrem de rapid, competiţia poate duce oricând la stabilirea unui nou record mondial masculin. Principalul favorit era kenyanul Moses Mosop, deţinătorul unui neverosimil 2h:03min:06sec (nu mai spun povestea de ce acest timp nu este totuşi recordul mondial) realizat anul trecut la Boston.

Şi după cum s-a alergat mult timp la Rotterdam părea că cel mai bun timp mondial avea să cadă. S-a început foarte tare, la km 20 grupul alergătorilor condus de Mosop era cu circa 38 de secunde sub record, la km 30 mai aveau un avans de 18 secunde, însă pe ultimii zece kilometri s-a încetinit sensibil.

În cele din urmă cursa avea să fie câştigată de etiopianul Yemane Adhane cu un timp de 2h:04min:47sec, urmat la doar două secunde de un compatriot, Getu Feleke. Mosop s-a clasat al treilea cu un timp de 2h:05min:01sec. Se va vorbi probabil de motivele pentru care s-a ratat astăzi recordul mondial la Rotterdam, însă cu siguranţă vântul puternic şi startul mult prea rapid sunt factori de luat în calcul.

Şi cursa feminină a fost una extrem de puternică, în cele din urmă câştigând etiopianca Tiki Gelana, cu 2h:18min:57sec, urmată la aproape 5 minute de italianca Valeria Straneo şi de o altă etiopiancă, Merima Hasen. Timpul lui Tiki Gelana este unul foarte bun, al şaptea din istorie, ea intrând totodată printre cele mai bune patru alergătoare mondiale în acest moment.

Deşi abia a început sezonul competiţional, se poate spune deja că în 2012 se aleargă mult, mult mai repede decât anul trecut, ridicându-se întrebarea cât de repede vor fi doborâte recordurile mondiale la maraton.

Spre comparaţie, dacă anul trecut şapte atleţi au alergat maratonul în timpi de sub 2h:5min (printre care patru în cursa de la Boston unde nu au putut fi omologate recordurile), până acum, în 2012, deja şase bărbaţi (dintre care cinci etiopieni) au reuşit deja acest lucru. Şi la feminin, într-un clasament al celor mai buni şase timpi din acest an se situează cinci etiopience.

Iar sezonul marilor curse e abia la început. Luni 16 aprilie are loc maratonul de la Boston, iar pe 22 cel de la Londra. Merită urmărite.

În încheiere, mai merită spus că şi maratonul de la Viena a fost un eveniment special, cu mai multe recorduri (de participare, ale cursei) şi un show unic de alergare. În cadrul acestuia din urmă, etiopianul Haile Gebrselassie a câştigat semimaratonul, cu un timp de 60min:52sec, reuşind totodată să o prindă din urmă pe englezoaica Paula Radcliffe  (1h:12min:03sec) care a plecat cu un avans de aproape 8 minute.

Proba de maraton masculin a fost dominată de kenyeni, care au ocupat primele trei locuri, şi au câştigat prin Henry Sugut (2h:06min:58sec, nou record al cursei). La feminin a câştigat Fate Tola, din Etiopia, cu 2h:26min:39sec.

Comments

comments

Previous

Există viaţă după alergare?

Next

Boston. A fost ziua Kenyei

4 comments

  1. Marius Ionescu nu apare in lista cu rezultatele finale. In schimb, este un moldovean, Sergiu Ciobanu, care a terminat pe locul 15 cu timpul de 2:15.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also