miercuri, mai 29 2024

Majoritatea alergătorilor ar spune că ”da”. Violentul uragan care poartă acest suav nume și care a făcut până acum numeroase victime și pagube pe coasta de est a Americii de Nord pune sub semnul întrebării desfășurarea maratonului de la New York. Va reuși?

În ultimele zile, Sandy a lovit coasta de est a Statelor Unite și a Canadei cu vânturi de peste 135 kilometri pe oră. Valurile au ajuns la înălțimea-record de patru metri. Până acum s-au înregistrat cel puțin 50 decese datorate furtunii care, în plus, a lăsat fără curent electric peste 5 milioane de persoane.

La New York valurile înalte au inundat linii de metrou, tuneluri și drumuri, iar experții anticipează că Sandy va produce daune de 10 până la 20 de miliarde de dolari.

Din cauza furtunii a fost suspendată campania electorală pentru alegerile prezidențiale de la 6 noiembrie, însă organizatorii maratonului de la New York, programat cu două zile mai devreme sunt deciși să meargă înainte, în ciuda tuturor acestor probleme.

“Maratonul este un eveniment special pentru new-yorkezi și un simbol al vitalității și forței a acestui oraș”, a spus Mary Wittenberg, președinta asociației New York Road Runners. Traseul competiției trece prin zonele cele mai afectate în urma furtunii, iar în acest moment nu se știe câți dintre cei 50.000 de alergători înscriși vor reuși să ia startul.

Michael Bloomberg, primarul orașului New York, a declarat că va mai dura cel puțin 4-5 zile până când metroul va fi funcțional, iar programul trenurilor care asigură legătura cu suburbiile a fost de asemenea afectat.

Alergătorii care decid să se retragă din competiție au posibilitatea de a-și rezerva un loc pentru ediția din 2013, însă nu vor beneficia de rambursarea taxei de înscriere.

În categoria elitelor sunt așteptați trei medaliați olimpici, precum și campioana mondială la proba de maraton. Astfel, kenyanul Wilson Kipsang, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din acest an, va concura împotriva compatriotului său Moses Mosop (câștigător al ediției 2011 a Maratonului de la Chicago), a etiopianului Gebre Gebremariam (câștigător al ediției 2010 a Maratonului de la New York) și a americanului Meb Keflezighi (câștigătorul ediției 2009 a acestei competiții).

La feminin, pe lângă etiopianca Tiki Gelana, medaliată cu aur la JO de la Londra, vor concura rusoaica Tatiana Arkhipova, deținătoarea medaliei de bronz, și kenyanca Edna Kiplagat, care a obținut titlul mondial anul trecut.

Nu doar alergătorii înscriși la Maratonul de la New York au avut de suferit de pe urma furtunii Sandy. Forumurile de specialitate sunt asaltate de mesaje ale pasionaților de alergare ale căror programe de antrenament au fost date peste cap de acest violent fenomen meteorologic.

Alții însă aleg să ignore avertizările meteorologilor, în speranța că vor reuși să fie mai rapizi decât Sandy sau doar pentru a aduce un zâmbet pe buzele sinistraților…

Comments

comments

Previous

Provocarea Balcanilor – 1000km peste Balcani și Dunăre

Next

Arta fugii: o istorie și o cercetare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also