miercuri, mai 29 2024

Este un cuvînt de origine suedeză, care însă a devenit unul universal, fiind des întîlnit în terminologia legată de alergare. Se traduce aproximativ prin “exerciții de viteză“, și este una dintre tehnicile de bază folosite în atrenamente, care contribuie la creșterea vitezei în regim de rezistență.

Fartlek înseamnă alergare în ritmuri diferite.

Pentru mulți alergători este precum o joacă făcută în timpul unui antrenament, pentru că se iese din rutina obișnuită a unei sesiuni de pregătire, improvizîndu-se și reacționîndu-se în funcție de realitatea concretă (terenul de alergare, nivelul de pregătire, intensitatea dorită la acel moment etc).

Un antrenament de fartlek poate arăta la modul următor: obligatoriu, zece minute de încălzire / alergare într-un ritm moderat (jogging). Apoi, începe antrenamentul propriu-zis. Poți, spre exemplu, să îți alegi un reper, aflat la 150-200 m distanță. Aleargă pînă acolo într-un ritm rapid, dar nu sufocant. Odată ce ai parcurs distanța convenită, încetinește și continuă să alergi ușor pînă ce respirația își revine la normal. Reia apoi alergarea accelerată pe aceeași distanță sau – dacă ești pe teren variat/accidentat – pînă la un alt reper convenabil.  Repetă aceste serii de atîtea ori cît îți este la îndemînă. Încheie antrenamentul cu alte zece minute de alergare ușoară.

Îmi place la fartlek că ai libertate de mișcare. Nu e nevoie de ceas, nu e nevoie să repeți serii (precum la intervalele de alergare), nu e nici monoton, se adaptează în funcție de tipul de teren pe care alergi (pistă, parc, teren accidentat). Important e să îți asculți organismul și să nu forțezi.

Fartlekul e foarte util atît pentru începătorii care doresc să crească distanțele și viteza de alergare (spre exemplu să treci de la 15-30 minute de jogging  în parc la alergarea unei curse de 10 km) cît și pentru cei pasionați, care doresc să își crească viteza în regim de rezistență.

Recomandări pentru o sesiune de fartlek, în funcție de nivelul de pregătire

Începător
– Frecvență: o dată pe săptămînă
– Durata: 15-30 minute

Intermediar
– Frecvență: o dată – două ori pe săptămînă
– Durata: 30-45 minute

Avansat
(acest gen de antrenamente este recomandat înaintea sezonului competițional)
– Frecvență: o dată – două ori pe săptămînă
– Durata: 45-60 minute

Comments

comments

Previous

Pumni, nervi și tristețe. Imagini rare

Next

Peste 210 zile

1 comment

  1. Fain articolul si sfaturile. Fartlek este un anternament foarte eficient, e fain si pentru a iesi din rutina de Km.
    In plus este atat de util ca poate fi folosit si in alte sporturi, nu doar in alergare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also