luni, iunie 24 2024
Pe 8 aprilie, în cadrul evenimentului Redis Record Run 6h, ultramaratonistul Florin Ioniță a reușit să parcurgă cea mai lungă distanță alergată pînă acum de un atlet român de-a lungul a 6 ore.

Foto: SuntInForma

El a reușit să alerge distanța de 75,518 km, un rezultat care îl plasează pe poziția a 9-a, la categoria de vîrstă, la nivel mondial. S-a alergat pe stadionul Dinamo din București, în prezența a trei arbitri acreditați, pentru a se putea astfel valida rezultatul.

Să menționăm că un nou record românesc a fost realizat și în proba feminină, de către Mara Moroșan (vezi info la final).

În continuare, pentru început, un scurt dialog cu Florin Ioniță, în care acesta detaliază cum a decurs alergarea în care a stabilit acest record. Iar la final aveți lista tuturor participanților la eveniment, nu chiar puțini, cu distanțele parcurse de fiecare. Alergarea pe distanțe lungi pare să prindă consistență și la noi.

*******

Alerg.ro: Ești mulțumit de distanța parcursă? Care a fost targetul tău inițial?

Sunt mulțumit, inițial mă gândisem ca aș putea reuși 70 km, maxim 72 km. Dar eram sigur că pot să dobor recordul.

Alerg.ro: Te-ai antrenat în mod special pentru această alergare?

Nu, nici vorbă. M-am hotărât să particip cu două săptămâni înainte de cursă, singurul meu „antrenament” special a fost o alergare de 20 de km pe stadionul Dinamo cu 10 zile înainte, să simt un pic pista.

Alerg.ro: Dar în timpul alergării ai avut o strategie? Care a fost aceasta?

Am avut, însă nu am respectat-o. Îmi pregătisem două bidoane (cca 1,5 litri) de apă cu electroliți și aminoacizi, în ideea că îmi sunt suficiente pentru 5 ore din cursă, combinate cu apă de la punctul de alimentare. Îmi propusesem să plec ușor primele 3-4 ture, apoi să cresc viteza până la un ritm la care să mă simt confortabil și să o țin așa cât mai mult. Cam în felul ăsta gândisem cursa.

În realitate, am pornit foarte tare (prima tura cam cu 3min:40sec/km), apoi am scăzut ușor-ușor viteza, astfel încât pe primele două ore media a fost 4min:19sec/km. E adevărat că am avut ca pacer însoțitor, pentru o parte din cursă, un alergător tânăr, căruia îi prevăd un viitor frumos în atletism, Oprea Mircea Ioan. Fără el în spatele meu nu aș fi ținut ritmul. Din acest motiv, în prima jumătate a cursei nu am stat la punctul de alimentare decât pentru câteva guri de lichid din bidoanele mele, așa că nu mi-au ajuns decât pentru 3 ore și jumătate, în continuare mergând pe apă și cola, plus câteva tablete de ciocolată.

Alerg.ro: Cînd și cum au apărut cele mai dificile momente?

Nu pot să spun că au existat momente grele, am avut ceva dureri la șoldul stâng și la laba piciorului drept, probabil din cauza traseului cursei, însă am trecut ușor peste ele.

Alerg.ro: Dificultatea unei astfel de curse e legată de partea fizică sau de oboseala psihică?

Clar, oboseala psihică dă dificultatea unei curse de tipul ăsta. Fizic, cu o strategie de nutriție corectă, poți să îți ușurezi cursa, ținând cont că ajungi repede la punctul de alimentare.

Alerg.ro: Ce obiective ai pentru anul acesta?

Principalul obiectiv este doborârea recordului național la 24 de ore de alergare, de fapt singurul pe care mi-l propusesem la începutul anului. Între timp, în luna februarie, am decis să revin și la  Ultrabalaton (cursă pe care a cîștigat-o în 2016 – n.e.), pentru vedea cum mă descurc în cursă cu un volum de km cam la jumătate față de anul trecut, dar cu 3-4 antrenamente săptămânale de forță.

*******

Nu sunt mulți alergători români care au alergat curse de 6 ore. Pînă la recordul lui Florin Ioniță, cea mai bună performanță era deținută de Csomortani Attila, care în 2010, la Veszprem, în Ungaria, parcursese distanța de 67,864km.

Mai jos este lista celor 19 alergători care au participat la Redis Record Run 6h. Să mai spunem că Super24h, prima cursă oficială de alergare de 24 și 12 ore, a avut loc abia anul trecut la Timișoara.

resultRRR6H

 

Comments

comments

Previous

Hot Chocolate Race. Bilanț dulce

Next

Nașpa momentul, mișto coliva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also