vineri, decembrie 13 2024

Din ce în ce mai rar se aude de antrenamentul psihoton cu toate că el este util şi astăzi şi nu poate fi înlocuit benefic cu alte mijloace medicamentoase mai puţin sănătoase.

psi

de Silviu Dumitrescu*

Acest tip de antrenament se cunoaşte încă din secolul XIX, când psihiatrul german Schultz a propus o tehnică utilă de relaxare care îi şi poartă numele, şi pe care v-o recomandăm în rândurile următoare.

Antrenamentele psihotone pot fi conduse de medici, psihiatri, pedagogi, antrenori sau chiar de sportivi iniţiați în acest domeniu, dar în lipsa acestora, noi vă recomandăm o tehnică de relaxare utilă atunci când nu reuşiţi să adormiţi, cum se întâmplă uneori când antrenamentele au întrecut măsura, sau după un concurs în care aţi avut mari reuşite sau nereuşite.

Iată cum puteţi adormi mai uşor prin metoda Schultz: mai întâi găsiţi-vă o poziţie cât mai comodă într-un fotoliu sau în pat, întins. Închideţi ochii şi căutaţi să vă rupeţi de tot ce este în jur; să nu vă gândiţi la nimic, şi să fiţi cât mai relaxat.

Apoi, cu o voce cât mai liniştită sau doar în gând, să repetaţi lent, domol: „Simt degetele de la piciorul drept grele” (o relaxare profundă dă senzaţia de greutate).

După ce mai repetaţi încă o data aceste cuvinte treceţi mai departe, repetând în acelaşi mod de doua ori: „Simt grea bolta plantară a piciorului drept „, şi în felul acesta treceţi mai departe la gleznă, la călcâi, la tendonul lui Ahile, la muşchii anteriori şi posteriori ai gambei si aşa mai departe la genunchi, coapse şi eventual treceţi şi la piciorul stâng.

În mod normal, foarte rar ajungeţi la celălalt picior; adormiţi mult mai repede. Noi însă, după fiecare frază spusă în gând am adăugat și cuvintele „şi dorm”, şi probabil aceasta ajută la trecerea în sânul lui Morfeu mai repede.

O experienţă deosebit de interesantă, care a întărit cunoştinţele despre puterea gândului, a fost trăită de o atletă rusă, aruncătoare de suliţă, care, din cauza unui traumatism, a fost obligată să stea aproape o lună într-un spital, ţintuită la pat. În tot acest timp ea a făcut antrenamente de 1-2 ore în închipuirea ei, lungită în pat.

Îşi închipuia cum făcea fiecare tur de alergare de încălzire, exerciţiile de forţă şi aruncările dintr-un antrenament. Şi spre uimirea tuturor, când a putut să-şi reia antrenamentele pe stadion a constatat că nu pierduse din antrenament aproape nimic. Experienţa a fost preluată şi de alţi sportivi, la majoritatea având rezultate asemănătoare. Această metodă se numeşte astăzi „antrenament mental”.

Fragment din volumul ”Alergăm pentru sănătate – din tainele eforturilor fizice”, scris de către antrenorul emerit Silviu Dumitrescu. Cartea poate fi găsită la librăria Mihai Eminescu din București (bd.Regina Elisabeta nr.16, lângă Universitate). Comenzi pot fi făcute fie online (scriind la adresa  office@librariaeminescu.ro) fie telefonic (tel: 021-3142383 sau 021-3158761).

Comments

comments

Previous

WinterTri Challenge. Primul triatlon al anului

Next

Start și în competițiile masters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also