luni, mai 20 2024

Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să o ia o persoană care aleargă este legată de alegerea pantofilor de alergare. Care sunt calităţile necesare ale acestora? Ce model să fie? De la ce firmă? Să fie suficient de uşori sau, dimpotrivă, suficient de rezistenţi? Încercăm în continuare să oferim unele răspunsuri la aceste întrebări.

Picioare
Acum mai bine de 50 de ani, etiopianul Bikila Abebe intra în istorie devenind primul african ce câștiga o medalie olimpică de aur, chiar în proba de maraton. Desigur, a alergat impecabil, cu fuleu și fără efort, dar mai e un lucru care l-a făcut faimos pe Bikila după acea cursă: a alergat desculț toți cei 42,195 km.

Noi nu vă sfătuim să procedați așa, pentru că e puțin probabil să deveniți campioni olimpici iar, în plus, picioarele vă vor fi puse cu siguranță în pericol.

Desigur, e acum în lumea alergătorilor o întreagă dezbatere pe tema: cum e mai natural și mai sănătos? Să alergi desculț sau cu încălțări moderne?. Respectând dreptul la opinie al fiecăruia, am spune că în actualele condiții de viață modernă cel mai simplu, comod și sănătos este să alergi încălțat.

Încălțări în care Bikila Abebe nu a alergat

De ce? Deoarece alergatul, chiar dacă pare un sport simplu la prima vedere, supune picioarele unui efort mecanic complex, unor șocuri constante (pe care trebuie să le amortizezi) și, nu în ultimul rând, presupune traversarea unor suprafețe care mai niciodată nu sunt fără asperități (șosea, potecă de munte, pistă de atletism etc).

Să vedem în continuare care ar fi câțiva pași de urmat atunci când se pune problema alegerii pantofilor de alergare.

Pasul 1: Fii dispus să investești

Desigur, pentru început trebuie să fii decis să alergi și, apoi, să crezi că o pereche de încălțări performante îți este mai mult decât necesară. Pantofii buni de alergare au câteva calități pe care nu le găsești la orice încălțăminte sport: trebuie să fie flexibili și rezistenți, să permită o bună respirație a piciorului (în cazul alergării pe munte sau în condiții extreme e recomandabil uneori să fie impermeabili), să absoarbă șocurile, să ofere stabilitate și control al mișcărilor.

În principiu, cam toate încălțările de la firmele specializate în domeniu garantează cea mai mare parte a acestor cerințe. Rămâne de văzut cât de mult ești dispus să bagi mâna în buzunar, pentru că totuși pantofii de alergare nu sunt chiar ieftini. Suma minimă de investit în acest caz (e însă o investiție în propria sănătate!) e de minimum 150-200 Ron.

Pasul 2: Decide-te ce anume vrei

Întâi de toate, trebuie înțeles că fiecare alergător e unic în felul său, cu o conformaţie anatomică specifică (a labei sau arcadei piciorului, spre exemplu), are o anumită vârstă, greutate sau un anumit nivel de pregătire fizică şi de aceea opţiunile şi alegerile sunt strict individuale.

O recomandare pentru a alege încălțămintea potrivită

Apoi, trebuie să știi exact la ce vei folosi respectiva pereche de pantofi de alergare. Vrei să alergi ocazional în parc sau în sală? Ori te pregătești pentru o cursă mai lungă? Poate vrei să încerci un maraton montan? La fiecare din aceste situații se potrivește mai bine un anumit tip de încălțări.

Pasul 3: Înțelegerea pronației

Aceasta e o scurtă lecție teoretică. Alergarea e așadar un proces biomecanic complex în care, în general, atingi solul mai întâi cu partea din afară a câlcâiului. Odată aflat pe sol, piciorul tău se mișcă în rotație spre interior. Apoi, piciorul se ridică de pe sol și împinge din călcâi pentru a avansa. Rotația piciorului spre interior și înapoi când atingi solul se numește pronație și este un proces absolut natural și normal.

Tipuri pronatieCei mai mulți alergători aterizează pe partea de dinafară a călcâiului. Piciorul se mișcă ușor în rotație până într-o poziție neutră atunci când face contact deplin cu solul și înainte să împingă din călcâi și degete. Aceasta este pronația normală, care urmează mișcarea corectă a piciorului.

La unii alergatori, însă, piciorul se mișcă în rotație prea mult în interior. Acest proces se numește pronație exagerată (supra-pronație).

O altă situație este aceea în care piciorul nu se mișcă deloc în rotație sau numai foarte puțin, după contactul călcâiului cu solul, iar acesta este cazul pronației insuficiente (sau supinație).

Pronația este un proces care ajută piciorul să absoarbă șocul impactului. Cu toate acestea, unii alergători fac o mișcare de pronație exagerată. Această problemă este destul de des întâlnită și poate cauza accidentări, mai ales în partea inferioară a piciorului și la genunchi. Nici alergătorii cu supinație – despre care se spune că au un picior rigid – nu sunt feriți de accidentări, motivul fiind același: absorbția insuficientă a șocurilor.

Nu uita, când alergi, lovești solul cu o forță de până la 3-5 ori mai mare decât propria greutate corporală. (va urma)

Comments

comments

Previous

Prima mea auto-descalificare la un concurs

Next

Ghid pentru alegerea pantofilor de alergare (II)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also