miercuri, august 17 2022

Sunt genul de alergător care preferă să care cât mai puține lucruri cu el, fie la antrenament, fie într-o competiție. Asta din mai multe motive.

Întâi de toate, îmi place să mă simt cât mai comod, cât mai ușor. Apoi, cum la antrenamente alerg cel mai adesea singur, nu vreau să am cu mine decât strictul necesar, mai exact cheile de la casă și telefonul. Nici măcar când sunt pe stadion nu prea îmi vine să las aceste lucruri nesupravegheate, deoarece – chiar dacă eu nu am pățit-o -, știu oameni cărora le-au dispărut. În plus, sunt destul de căscat și risc să uit pe unde le-am pus… 

Așadar, de ani buni mă antrenez pe stadion, cel mai adesea cu telefonul în buzunarul de la pantaloni și cu cheile în mână. Nu se prea poate altfel, deoarece cheile în orice buzunar le-aș pune zdrăngăne sâcâitor. La fel și când alerg în parc.

Pe de altă parte, la cursele mai lungi pe șosea, îndeosebi la maratoanele unde vreau să trag mai tare, încerc să mă încarc cât mai puțin, doar cu minimul de geluri sau activatoare necesare. Niciodată nu am avut la mine mai mult de patru astfel de produse, care te ajută la recuperare și încărcarea energetică. Iar pe acestea întotdeauna le-am purtat prin buzunarele de la pantaloni sau de la tricou.

Așadar, eram destul de curios să văd cum mă voi simți alergând cu o centură care este gândită pentru acest gen de alergări: antrenamente în sală sau pe stadion / în parc și competiții de anduranță, dar exclusiv pe șosea. Asta pentru că în acest week-end am alergat cu o centură de la iFitness, dublă și din neopren.

Întâi de toate, înainte de a pleca la antrenament, am verificat cât de încăpătoare este. M-am gândit la cât mai multe variante posibile de lucruri care ar fi musai să le am în timp ce alergi. Am încercat așadar să văd dacă în centura iFitness încap următoarele combinații:
– telefonul, cheile, actul de identitate (deh, uneori e bine să îl ai la tine!), o bancnotă, o frontală. Aceasta din urmă m-am gândit că poate ține locul unui iphone, walkman sau ipod ce se poate folosi la ascultat muzică în timp ce alergi (eu nu folosesc așa ceva).

– Un energy shot de la Isostar, un gel dublu tot Isostar, un activator Sponser, trei geluri de la High5. De menționat că am vrut să fie produse cât mai voluminoase.

Concluzie: în cele două buzunare ale centurii au încăput lejer toate lucrurile, în fiecare dintre variante. Inclusiv cartea de identitate, care e destul de înaltă, însă buzunarul s-a dovedit foarte elastic. Aș reaminti că am exagerat voit cu umplerea centurii, căci altfel nu recomand nimănui să alerge un maraton cu toată “încărcătura energetică“ menționată mai sus.  Ar fi inutil și ineficace.

La antrenament, pe stadion, am plecat doar cu minimul necesar: telefonul și cheile, plus un gel. Pe acesta din urmă l-am luat pentru că eram curios să verific manevrabilitatea și accesibilitatea centurii. Mai exact, să văd cât de repede și de ușor pot să scot gelul din buzunar în timp ce alerg. Bănuiesc că știți cât de enervat este ca în timpul unei competiții să nu ai la îndemână și să nu poți scoate repede gelul, mai ales că nu poți face oricând lucrul acesta. Iar ca să te oprești și să cotrobăi prin buzunare nu e lucrul cel mai de dorit, nici pentru psihic, nici pentru timpul final.

Concluzie: în plin fuleu am deschis lejer fermoarul unuia din buzunare (e drept că gestul mai trebuie exersat, pentru a intra în reflex), am scos gelul fără probleme. L-am pus apoi ușor la loc în buzunarul centurii.

Pe de altă parte, chiar eram curios să văd cum e să alerg cu cheile în buzunarul centurii. Spre bucuria mea, nu le-am simțit defel, nici în sensul de a mă deranja, nici ca zgomot. Sincer, a fost o ușurare să nu mai alerg cu cheile în mână.

Concluzie: centura este nu doar elastică (am menționat mai sus tot ce a încăput în ea), dar și “strânge” bine, adică nu lasă lucrurile să joace în interiorul buzunarelor. În plus, se fixează bine pe corp, are stabilitate. Nu am fost nevoit, în ora de antrenament, să o re-aranjez pe talie.

Câteva lucruri pe care nu le-am putut verifica în cazul centurii iFitness:
– Nu știu dacă e comod și la îndemână să se alerge cu un dispozitiv de ascultare a muzicii ținut în centură. Altfel, fermoarul poate fi lăsat puțin deschis, astfel încât un fir să urce până la căștile din ureche.
– Nu știu cum se comportă centura dacă o porți direct pe piele, vara mai ales. Atunci există riscul ca piele să se încălzească prin frecare.
– Nu știu cât de bine protejează centura – care altfel e din neopren – lucrurile ținute în interior, în timpul unei ploi mai intense. Acasă, am ținut centura sub un jet subțire de apă, iar umezeala s-a simțit după circa zece secunde în interior. Ceea ce nu e rău. Și totuși poate e recomandabil să aveți la voi un plastic în care să înfășurați telefonul dacă alergați pe ploaie.

Concluzie finală: centura de alergare de la iFitness este făcută dintr-un material moale, elastic, plăcut la atingere. Designul este modern, paleta de culori în care se găsește produsul este variată. Modelul nu este unul lătăreț sau prea masiv. Spațiul de adăpostire este arhisuficient, cel puțin la modelul de centură cu două buzunare. Scoaterea și reintroducerea lucrurilor din buzunare se face foarte ușor, iar acestea sunt bine fixate în interior. Centura stă fix pe corp, are stabilitate. Protejează foarte bine lucrurile din interior pe vreme normală sau medie ca precipitații. Toate acestea, oferă în alergare un sentiment de siguranță și de libertate de mișcare

Ce mi-aș mai dori totuși de la o astfel de centură, în cazul unui maraton pe șosea? Un singur lucru: un dispozitiv care să permită prinderea numerelor de concurs (spre ex, un model cu un singur buzunar are așa ceva). Sunt însă sigur că voi reuși să îmi improvizez eu unul.

                                                                   *****

Centurile de alergare iFitness ca și alte produse de alergare sunt distribuite în exclusivitate în România de către firma FitKit. Mai multe informații se pot obține de pe site-ul www.fitkit.ro sau de pe pagina de facebook a companiei.
Produsele de alergare de la iFitness vor putea fi găsite și la standul de prezentare din cadrul semi-maratonului Gerar, unde FitKit se numără printre sponsori.

Și nu numai atât. FitKit va premia cu câte o centură de alergare (la alegere) pe toți câștigătorii, de la toate categoriile, atât în proba de semi-maraton cât și la cros. Două centuri vor fi oferite, prin tragere la sorți, și voluntarilor de la Gerar.

P.S. Trebuie spus că nu eu apar în cea de a doua imagine. Fotografia a fost luată de pe site-ul oficial al producătorului, iFitness SUA.  

Comments

comments

Previous

A alergat după moarte!

Next

Avem dovada. "Mita" pentru a scoate oamenii în stradă

7 comments

 1. Si pe mine m-a dezamagit post-scriptumul tau, intrucat imaginea era chiar motivationala. Daca a reusit Marian, am putea reusi si noi. Am alergat sambata 14 km sub ploaie, lapovita si apoi ninsoare, duminica o tura de Herastrau pe gheata de ma dor gleznele si astazi , dar in zona mediana nici cea mai mica apropiere de imaginea postata. Chiar crezi ca centura ajuta?

 2. @Gabriel, la ce anume ar trebui sa ajute centura? La slabit? Scuza-ma ca te intreb, dar ai citit articolul?

 3. @Gabriel, sunt convins ca perseverenta e cheia succesului. Asa ca daca alergi sanatos, cu centura mai ales, sigur o sa reusesti :-))

  @ Ioana, sunt convins ca Gabriel a intrebat in gluma

 4. Inca de asta iarna imediat dupa ce am citit articolul si mai ales dupa ce le-am vazut in standul de la Gerar am fost convins de utilitatea unor astfel de centuri doar ca pretul m-a tinut departe de a-mi achizitiona una. Am alergat cu clasica borseta in care incape lejer un cd-player, modelul ala cu CD 😀 plus multe alte minuni. Mare, greoaie zornaia la cea mai mica miscare.
  Azi in Cora Militari-Lujerului, am gasit centura iFitness la un pret foarte bun. Initial l-am intrebat pe vanzator daca pretul expus e in Euro sau in lei (Orange parca mai practica preturile in Euro in magazine). A ras, m-a crezut tampit.

  39,90 ron centura de neopren simpla la EuroGSM. Si dovada http://i.imgur.com/zelYv.jpg
  Pe site-ul fitkit.ro aceeasi e la 108 RON http://www.fitkit.ro/shop/centuri-alergare-din-neopren-buzunar-simplu/centura-alergare-din-neopren-buzunar-simplu-negru-albastru/

  Alte preturi din magazin:
  Centura dubla: EuroGSM 49,90 pe site-ul fitkit e 123 ron http://www.fitkit.ro/shop/product-category/centuri-alergare-din-neopren-buzunar-dublu/
  Centura alergare lycra : EuroGSM 29,90 pe site e 89 ron http://www.fitkit.ro/shop/product-category/centuri-alergare-din-lycra-mini-sport-belt/

  In schimb, am de facut o mentiune: in magazin nu au toate culorile disponibile pe site si nu am verificat daca au si nu stiu daca au la vanzare si baderole pentru brat.

  A trecut ceva timp pana sa mi-o iau dar a meritat. Am salvat ceva bani la buget.

  Spor 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also