marți, iunie 18 2024

Aveam nevoie de o pereche de ”papuci” de alergare pentru Ber2M. Pe ultimii îi cam tocisem în Dolomiți, așa că venise timpul pentru o schimbare. I-am contactat pe prietenii de la RunningShop și i-am rugat să îmi recomande ceva, dar neapărat genul minimalist. Și evident pentru trail. Mi-au oferit câteva variante, iar eu, până la urmă, i-am ales pe cei mai ușori: X-Talon 190. Știam că fiecare gram va conta pe final.

papuci

de Adrian Ber

Până atunci nu mai folosisem Inov8, dar auzisem multe lucruri bune de la alți alergători, unii chiar fani înfocați.

Deși nu fac asta în mod normal, pentru această pereche am avut ca timp de acomodare înainte de cursă doar o săptămână și mai puțin de 20 de kilometri. Prima impresie când i-am încălțat a fost că nu sunt atât de comozi precum alți ”papuci” minimaliști. Comozi, dar părea că cer o perioadă de acomodare.

Ca de obicei, pentru acomodarextalon190beforeber2m am alergat în parcul IOR din București. Un lucru e clar, X-Talon 190 nu sunt făcuți pentru asfalt. Am simțit asta de la primii pași – ai parte de o aterizare nenaturală.

Datorită cuielor din plastic de pe talpă, care sunt înalte, nu simți complet suprafața de alergare în cazul betonului. Asta nu a fost o problemă pentru că oricum de ceva vreme alerg doar pe lângă aleile de asfalt, pe iarbă. Dar sunt zone în care trebuie să treci și pe asfalt, așa că am văzut cum se comportă și în acest caz.

Aceleași cuie înalte influențează multe aspecte: aterizarea, aderența, și, evident, confortul pe suprafețe diferite.

Relativ la aterizare, X-Talon 190 sunt ”papuci” minimaliști și trebuie să fii un obișnuit al genului. Dacă ești în perioadă de tranziție și nu aterizezi numai pe pingea, mai bine încearcă altceva. Talpa este extrem de flexibilă și dacă ați văzut filmulețe sau poze online în care vârful atinge călcâiul, să știți că e chiar așa, nu e doar reclamă. Această talpă, extrem de subțire, flexibilă și relativ moale, combinată cu cuiele înalte și destul de tari produc o presiune neuniformă, în puncte diferite, în zona de aterizare. Dacă aceasta este pingeaua, atunci trebuie să fie o zonă „bătătorită” pentru a putea suporta o astfel de presiune.

Însă asta se schimbă pe nămol sau grohotiș, locul unde cred că X-Talon 190 excelează. Țepii respectivă se înfig în suprafață, asigură o aderență excelentă, iar presiunea se distribuie uniform pe toată suprafața de aterizare. Dar aderența este surprinzător de bună pe toate suprafețele: pământ, moale sau uscat, iarbă, pietre, urcare sau coborâre. Spun surprinzător, pentru că sincer în poze cuiele respective nu par să facă față.

Dar ceea ce m-a impresionat cu adevărat a fost rezistența. Cu siguranță sunt cei mai rezistenți ”papuci” din categoria lor cu care am alergat. Și spun din categoria lor, pentru că de obicei la minimaliști există un compromis, iar rezistența e cea mai frecvent aleasă opțiune. După cei 130km alergați la Ber2M semnele uzurii sunt puțin vizibile pe talpă sau upper sole. Doar bombeul din cauciuc s-a desprins puțin, dar poate fi ușor lipit cu un lipici flexibil, gen prenandez. Upper sole este construit din material textil cu cauciuc injectat, ce îi conferă rezistență și respirabilitate.
xtalon190afterber2m
Nu am apucat să îi testez pe ploaie. Nu prevăd probleme cu aderența, dar lipsa unui sistem de scurgere prin talpă sau lateral s-ar putea să ridice ceva probleme în ceea ce privește expunerea îndelungată a piciorului la umezeală.
Nu dispun de un sistem gen buzunărel pentru șireturi, dar nu am avut probleme pentru că oricum i-am folosit împreună cu șireturile autoblocante X-tenex. Dacă tot am menționat de X-Tenex, trebuie să zic că și aceste șireturi au nevoie de o perioadă de acomodare, pentru a fixa distanța optimă dintre găuri.

În principiu, ar trebui ca umflăturile respective să nu fie întinse. În plus puteți să îi folosiți și la mers și să îi ajustați până devin comozi. În stare de repaos nu ar trebui strânși tare, pentru că în alergare picioarele se vor umfla și atunci elasticitatea își arată avantajele. Atunci și când poți să te încalți și descalți rapid :). Ca atunci când îți răcorești picioarele într-un pârâu rece într-o mică pauză.

Revenind la X-Talon 190 sunt niște ”papuci” de alergare minimaliști pentru trail, cu aderență foarte bună și rezistență impresionantă. Nu sunt recomandați pentru o perioadă de tranziție către genul minimalist. Au mici lacune la capitolul confort și nici nu le place șoseaua. Dar în ce privește ultima parte îi înțeleg :).

PS: Foto înainte și după Ber2M.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. O premieră și alte curse

Next

Există și alergare sălbatică!

2 comments

  1. Ahh, nu, au rezistat destul de bine. Am alți papuci făcuți mult mai praf. Pentru niște papuci minimaliști eu zic că rezistă destul de bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also