marți, decembrie 3 2024

Dat fiind că m-am înscris la Transmaraton pe ultima sută de metri și că nu am avut timp să mă pregătesc așa cum aș fi vrut, știam că am nevoie de un miracol pentru a ajunge cu bine la finish. Am început așadar să caut diverse lucruri care să mă ajute și, printre altele, am luat în calcul și purtarea unor jambiere de compresie.

de Mădălina Amza

Deși văzusem mulți alergători cu ștate vechi purtând așa ceva, mărturisesc că eram destul de sceptică în ceea ce privește efectele acestora. Doza de scepticism s-a micșorat, dar nu a dispărut de tot, după ce am citit câte ceva despre modul în care funcționează jambierele de compresie.

Pe scurt, compresia asigură o circulație mai bună a sângelui și reduce vibrația fibrelor musculare, ceea ce are drept efecte o mai bună oxigenare a mușchilor, reducerea acumulării acidului lactic, diminuarea oboselii, prevenirea crampelor și a febrei musculare. Se recomandă să fie purtate atât în timpul efortului, cât și după, pentru recuperare. Multe persoane obișnuiesc chiar să doarmă cu ele în noaptea de după un maraton, pentru diminuarea durerilor.

Am decis așadar să le acord o șansă, iar cei de la Running Shop au fost drăguți și mi-au trimis o pereche de Compressport Ultra Race & Recovery 2.

Aceste jambiere sunt disponibile în două culori (alb sau negru) și patru mărimi, în funcție de diametrul și lungimea gambei. Pe lângă efectul de compresie, sunt impregnate cu milioane de micro-capsule cu 6 uleiuri esențiale BIO, care eliberează conținutul lor activ în mușchii gambei. Nu le-am numărat și nici nu le-am cercetat la microscop, însă am observat un miros plăcut, mentolat.

Deși îmi făceam griji că ar putea să fie prea strânse, jambierele s-au potrivit de minune și după două minute am uitat că le port. Cum nu mai aveam timp să fac o alergare de probă cu ele, le-am purtat prin casă câteva ore, mi s-au părut confortabile și apoi le-am pus în bagaj.

La ultramaraton am încălcat așadar regula conform căreia e bine să eviți să porți ceva nou în ziua competiției, gândindu-mă că le pot scoate ușor dacă situația o impune. A fost unul dintre puținele cazuri în care m-am bucurat că am încălcat acest principiu. Cursa nu a fost nici scurtă (70 km), nici ușoară (diferență de nivel pozitivă 1000 m), însă durerile de gambe care se instalau de obicei după primii 30 de kilometri nu au apărut nici după 40, nici după 50, nici după 70.

Probabil nu ar fi apărut nici după 100, dar nu am putut să verific de această dată. De fapt, gambele au fost singura parte a corpului scutită de dureri și nici nu am mai simțit nevoia să port apoi jambierele în scop de recuperare. Nu știu dacă se datorează compresiei, micro-capsulelor, descântecelor sau efectului placebo însă nici nu mai contează acum, când știu că voi avea un ajutor de nădejde în competițiile viitoare.

De fapt, mă bate gândul să achiziționez cândva și o pereche pentru cvadricepși, poate chiar și niște mâneci și niște șosete. Se pare că Moș Crăciun va avea multe de luat anul acesta, bine că am fost cuminte.

Dacă voi nu ați fost atât de cuminți, puteți achiziționa jambierele Compressport Ultra Race & Recovery 2, precum și alte produse din această gamă, de la Running Shop, contra sumei de 180 ron.

Comments

comments

Previous

Ce cadență ai în alergare?

Next

Triathlon Challenge 2012. La Mamaia

1 comment

  1. Ma gandesc si eu sa achizitionez asa ceva, dar nu stiam exact ce sa aleg. Ar fi cele pe care le-ai purtat tu sau US (ultra silicon).
    Le-a incercat cineva pe amandoua?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also