sâmbătă, septembrie 24 2022

Unul dintre cei mai cunoscuți alergători montani din lume, spaniolul Kilian Jornet, a reușit să ajungă și pe vîrful Everest, încheind astfel proiectul său ”Summits of My Life”.

Pe 22 mai, puțin după miezul nopții, Kilian Jornet a atins Everestul (8.848m), la capătul unei ascensiuni ultrarapide, fără oxigen și fără folosirea unor corzi de siguranță. Lui i-au trebuit 26 de ore pentru a ajunge pe cel mai înalt vîrf din lume, în condițiile în care o expediție normală durează și patru zile.

În vîrstă de 29 de ani, Kilian a încercat să realizeze cel mai rapid timp de urcare și de coborîre de pe Everest (reper fiind mănăstirea Rombuk, lîngă tabăra de bază, 5.100m), dar a trebuit să se oprească la întoarcere în tabăra de bază avansată (altitudinea de 6.400m) din cauza unor probleme stomacale. “Pînă pe la altitudinea de 7.700 de metri m-am simțit foarte bine și avansam conform planului inițial, dar deodată a început să mă doară stomacul. Am început să merg tot mai încet și să trebuiască să mă opresc pentru a-mi reveni. Totuși, am atins vîrful, așa cum mi-am dorit”, ar fi spus Kilian Jornet la întoarcere.

El afirmă totuși, pe site-ul personal că timpul său, de 26 de ore, este cel mai rapid realizat vreodată pe fața nordică a muntelui, numai că acest fel de recorduri nu au fost vreodată înregistrate oficial și nici recunoscute.

Din 2012, Kilian s-a concentrat pe un proiect pe care l-a numit „Vîrfurile vieții mele”. Aventura sa a presupus urcarea cu viteze record a unora dintre cele mai cunoscute vîrfuri din lume. El a stabilit recorduri pentru urcare și coborîre pe Matterhorn, McKinley și Aconcagua, urcînd totodată pe Mont Blanc și Cervino.

Prima sa tentativă de urcare pe Everest a avut loc anul trecut, numai că a trebuit să renunțe din cauza vremii potrivnice. Și ascensiunea de anul acesta s-a întîmplat în contextul în care, numai în ultima săptămînă, patru persoane au murit în timp ce încercau să escaladeze vîrful.

Comments

comments

Previous

Micro. Mini. Semi. La Tîrgoviște

Next

Companiile din România și sportul. Un studiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also