sâmbătă, aprilie 13 2024
Vor fi 42.000 de oameni la ediția din acest an a Maratonului Berlin. Printre alte nume mari, la linia de start va fi și Eliud Kipchoge.

Este, foarte probabil, cel mai bun maratonist al tuturor timpurilor. Se numește Eliud Kipchoge, e un kenyan de 34 de ani, care a cîștigat pînă acum 10 din cele 11 curse de maraton pe care le-a alergat. Singura dată a pierdut în 2013, cînd la Berlin a terminat pe doi, după compatriotul său Wilson Kipsang, ce a realizat atunci un nou record mondial.

Altfel, a terminat pe primul loc numai curse majore (la Londra anul acesta a triumfat pentru a treia oară consecutiv, în 2h:04min:17sec, plus două victorii la Berlin și una la Chicago), are o medalie olimpică de aur la Rio (plus altele de argint și bronz, pe 5.000m, la debutul său atletic). În plus, va rămîne în istorie ca primul om care a fost foarte, foarte aproape de realizarea unui vis ce pare încă imposibil: alergarea distanței unui maraton sub 2 ore. În mai anul trecut, în cadrul proiectului Breaking2, inițiat de Nike, Kipchoge a alergat mai tare decît oricare alt maratonist a făcut-o vreodată (medie de 2min:51sec/km) reușind să acopere distanța de 42,195km într-un timp de 2h:00min:25sec.

Kipchoge a anunțat recent că obiectivul său pentru acest an este să realizeze un nou record personal la ediția din acest an a Maratonului Berlin. Adică vrea să alerge mai repede de 2h:03min:05sec, obținut în 2016 la Londra. La Berlin, lui i se vor alătura, printre alții, actualul deținător al recordului mondial, Wilson Kipsang, și deținătorul recordului mondial la semimaraton, Zersenay Tadese.

Ce impresionează la Eliud Kipchoge este senzația pe care o dă, că aleargă fără efort. Are o extraordinară capacitate de a alerga constant, ca un metronom și poate accelera la momentul potrivit, aproape fără nicio grimasă pe față. Unii îl văd ca pe un ”ascet al alergării”, asta pentru că e în permanență concentrat la maximum și dă impresia că mintea sa e cea care împinge înainte, ferm și blînd în același timp, un corp perfect ambalat pentru performanță.

Desigur, Kipchoge are cifre impresionante și la pragul de acid lactic și la VO2max, și așa se pot explica timpii și rezultatele lui. Dar dincolo de performanțe, Eliud Kipchoge e un adevărat model, care ne reamintește că în sport nu ar trebui să fie vorba atît despre recorduri și bani, cît despre modul în care știi să oferi lecții despre cum poți fi mai bun, empatic, uman.

La Iten, în tabăra de antrenament din Kenya, Eliud Kipchoge e văzut adesea cum curăță toaletele sau cum cară apă de la o fîntînă din apropiere, alături de colegii și prietenii săi alergători. Cu toții îl numesc, cu respect, ”șeful”.

Pentru Eliud Kipchoge maratonul e însăși viața. ”O cursă nu se aleargă doar cu picioarele, ci mai ales cu mintea și cu inima”, îi place lui să spună.

Comments

comments

Previous

Pe scurt. Rezultatele

Next

Pe drum. Via Transilvanica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also