duminică, iunie 26 2022

Despre Ilie Roșu am mai scris. Pentru mine, el rămâne un pătimaș, deoarece crede necondiționat în ceea ce face, riscând peste măsură adesea, întâi aruncându-se în gol și abia apoi uitându-se dacă îl așteaptă undeva o plasă de protecție. Mai cred că Ilie e un vanitos, are gură mare, este fudul uneori, dar are și idei trăznite, stârnește zîmbete și admirație în același timp.

Are “nebuniile” lui, cea mai cunoscută fiind aceea de a alerga distanța unui maraton cu 2-3-4-5 drapelele în mâini. Ceea ce nu e deloc la îndemâna oricui. Pentru asta merită să îl admiri, dar poți să și rîzi pe înfundate, pe ascuns. Ilie are parte de amândouă atitudinile.

În ultima vreme, Ilie Roșu mai are o “nebunie”: organizează maratoane. Sunt curse inedite, puse sub semnul diferitelor evenimente istorico-culturale, competiții de mică amploare, dar făcute cu multă pasiune. A organizat astfel, pe 6 august, maratonul “Pe aici nu se trece”, între Mărăști și Mărășești, în onoarea eroilor armatei române căzuți pe fronturile primului război mondial. De 1 decembrie, în parcul IOR din București, a pus la cale maratonul “Reîntregirii Neamului Românesc“. Iar acum, pe 18 februarie, la Râșnov, va organiza Maratonul Zăpezii.

“Această cursă o să fie Antarctica mea“, spune Ilie Roșu. Pentru cine nu știe, alături de alți doi prieteni (Viorica Gabrian și Dan Lixandru) Ilie Roșu a alergat anul trecut șase maratoane pe șase dintre continentele lumii. Au încercat să ajungă și la o cursă din Antarctica, dar banii nu le ajungeau decât pentru drumul de dus, așa că au renunțat.  “Da, o să fie precum în Antarctica, poate chiar mai greu“, adaugă Ilie Roșu. “O să avem zăpadă multă, un traseu destul de dificil, cu urcușuri, o să înfruntăm frigul, vântul, porțiuni cu gheață. Dar o să fie bine, sunt convins“.

Lui Ilie Roșu i s-au alăturat alți 20 de alergători, care sâmbătă vor alerga “Maratonul Zăpezii“. Oricine altcineva dorește să li se alăture este bine venit. Va fi o cursă dificilă, însă bine organizată, ce se va încheia cu un foc de tabără și o masă între prieteni.

Să nu uit… Lui Ilie Roșu am început să cred că i se potrivește foarte bine numele de “Sergiu Nicolaescu al alergării românești“. El scrie scenariul competițiilor (alegând cel mai adesea un context istoric sau patriotic-provocator), el regizează maratoanele, el este cel mai adesea în rolul principal. Și pentru cine își aduce aminte bancul de pe vremuri, trebuie spus că, tot el, este desigur și în rolul calului (rol secundar, de povară, dar necesar!).

                                                                                 *****

Cum acest articol stă sub semnul iernii, să consemnăm și primul record recunoscut de Guiness Book of Records în proba de… alergat desculț pe zăpadă. Conform Runners World, Kai Martin, un german de 49 de ani din localitatea Güstrow a reușit recent să alerge 5000 de metri în 23 de minute și 42 de secunde. Interesant este faptul că deși afară vremea era tocmai bună (adică cu zăpadă multă, frig și vânt), Kai Martin a alergat în interiorul unei săli, pe un strat de zăpadă artificială. Asta nu l-a scutit ca la sfârșit să aibă picioarele pline de răni. Mai multe amănunte aici.

Comments

comments

Previous

Profesionistul din umbră

Next

Mulțumesc

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also