Lord Coe. Și provocările atletismului
Fostul mare alergător de semifond, Sebastian Coe, a devenit președinte al Federației Internaționale de Atletism (IAAF). Alegerea sa vine într-un moment în care discuțiile despre dopajul în atletism s-au intensificat.
La 58 de ani, Seb Coe sau Lord Coe, cum i se zice adesea, a devenit cel de-al șaselea președinte al IAAF. Miercuri seara, el l-a depășit la numărul de voturi de susținere – 115, primite din partea federațiilor naționale, pe un alt mare campion, fostul săritor cu prăjina, ucraineanul Serghei Bubka, votat de doar 92 de federații.
Să spunem că Sebastian Coe este dublu campion olimpic în proba de 1.500 de metri şi dublu vicecampion olimpic la 800 de metri, și în plus a condus Comitetul de organizare a JO de la Londra din 2012, asta după ce a avut o scurtă carieră de politician.
Și Coe și Bubka (deținător a 58 de recorduri mondiale) au avut programe destul de apropriate, centrate pe două idei principale: lupta contra dopajului și reobținerea strălucirii de altă dată a atletismului, confruntat acum cu probleme mediatice și economice. Coe a încercat totuși să aducă un element în plus, militând pentru un organism de luptă antidoping chiar în sânul IAAF.
În ultima vreme, s-au intensificat acuzațiile de doping în atletism. Bazându-se pe 12.000 de analize sanguine care au „transpirat” din băncile de date ale IAAF, presa a avansat ideea că o treime dintre medaliații mondiali și olimpici din perioada dintre 2001 și 2012 ar prezenta valori suspecte. Rusia și Kenya au fost țările vizate în mod special.
S-a vorbit și despre dopaj în marile curse de maraton. Cursa de la Londra ar fi fost câștigată de 7 ori în 12 ani de atleți ale căror analize de sânge prezentau rezultate dubioase, care puteau fi interpretate că aceștia s-au dopat, afirma Sunday Times. Ziarul britanic, care nu precizează anii în cauză, a afirmat, pe de altă parte, că 32 de învingători din cele 6 curse de maraton majore — Londra, Boston, Chicago, New York, Berlin și Tokyo — ar fi fost nevoiți să răspundă unei anchete după analizele îndoielnice de sânge, ceea ce înseamnă circa un sfert dintre câștigători.
Deja, rusoaicei Liliya Șobukova i-au fost retrase cele patru titluri câștigate la Londra și Boston (pentru detalii vezi aici) iar suspiciunile despre alți mari sportivi sunt exprimate tot mai des în mod public.
Pe moment, IAAF a considerat drept „senzaționaliste și înșelătoare” toate afirmațiile despre marile scandaluri de dopaj. La rândul său, Sebastian Coe nu a rămas în expectativă, considerând acuzațiile drept „o declarație de război” împotriva atletismului. „Noi am fost cei care am indicat drumul antidopaj. Să sugerezi într-o anume manieră că ne-am lăsat pe tânjală, mai rău, că am fi complici acoperind fenomenul, nu este confirmat de nimic, după acțiunea noastră din ultimii 15 ani”.
Rămâne de văzut ce măsuri va lua Coe în noua sa ipostază, de președinte al IAAF, funcție pe care o va deține oficial începând din 31 august.
Până atunci, nu uitați: sâmbătă încep Campionatele Mondiale de Atletism, care se desfășoară la Beijing. În prima zi, finala masculină la maraton, unde concurează și Marius Ionescu. Multă baftă Piciului.
1 comment