luni, mai 20 2024
Kenyanul Wilson Kipsang crede a crezut că va stabili un nou record mondial la maraton, în acest week-end, în cursa de la Tokyo. El a alergat încălțat cu un nou model de pantofi, făcut special de către firma adidas.

”Nu cred că va fi o surpriză chiar atît de mare dacă o să reușesc”, a spus Wilson Kipsang, care – printre altele – este medaliat cu bronz la ediția din 2012 a Jocurilor Olimpice de la Londra. El a mai declarat că speră să mai reducă șapte secunde din actualul record mondial, care e de 2h:02min:57sec și e deținut de către compatriotul său Dennis Kipruto Kimetto (Berlin, 2014).

Adăugare: Numai că duminică la Tokyo, deși a făcut o cursă foarte bună, pe care avea să o și cîștige detașat, Kipsang a scos un timp de (doar 🙂 2h:03min:58sec. El a condus tot timpul, s-a aflat în grafic pînă la jumătatea traseului (unul nou), dar apoi nu a mai avut concurență și a încetinit treptat. Oricum, timpul lui reprezintă un nou record al cursei. Podiumul masculin a fost în întregime kenyan, în timp ce la feminin a cîștigat Sarah Chepchirchir (Kenya) – 2h:19min:47sec.

Kipsang a făcut record mondial tot în capitala Germaniei, cu un an înainte, cînd a alergat maratonul în 2h:03min:23sec.

Pentru a-și realiza obiectivul, Wilson Kipsang a alergat la Tokyo cu adizero Sub2, un produs creat pentru a-i ajuta pe atleţi să termine cursa în mai puţin de două ore.

Lansați după ani de cercetări şi testări intense, pantofii adidas adizero Sub2 prezintă inovaţia adidas de ultimă oră, se arată într-un comunicat de presă. Pentru dezvoltarea acestui model, adidas Innovation Technologies a testat  performanţa unei game variate de materiale la temperaturi diferite şi pe suprafeţe diverse. Cele mai bune prototipuri au fost apoi supuse unor teste riguroase şi unui proces de perfecționare realizat în colaborare cu atleţii de elită, inclusiv cu Wilson Kipsang.

Pantofii oferă cea mai bună tehnologie pentru alergare, prin introducerea inovaţiei adidas Boost Light. Special creată pentru atleţii de elită, Boost Light este cea mai uşoară spumă care oferă cel mai bun randament din industrie si cel mai bun retur de energie, spune compania. Partea superioară a pantofului este realizată dintr-un singur strat de material ultra ușor care include o plasă extrem de fină cu întăritură pe interior şi tehnologia avansată Microfit, ce oferă suport, confort şi susţinere la cel mai înalt nivel în timpul curselor de viteză pe asfalt.

Stratul exterior al tălpii, Continental Microweb (o versiune avansată a stratului Strechweb) oferă aderenţă maximă indiferent de condiţiile cursei, pentru a evita pierderile de energie cauzate chiar și de cea mai mică alunecare. Pantoful a fost creat pentru a-i ajuta pe alergătorii amatori, cât şi pe cei profesioniști de talie mondială să îşi doboare recordurile.

Această ultimă inovaţie deschide un nou capitol în lunga istorie adidas în atingerea de înalte performanțe în cadrul maratoanelor. Scopul brandului a fost să facă cel mai rapid pantof de alergare pentru distanţe lungi prin îmbunătățirea performanțelor în timpul celor peste 20.000 de paşi parcurși în cadrul unui maraton.

  1. Studiile independente din domeniul sportiv au arătat că tehnologia Boost poate îmbunătăţii eficiența cursei cu 1%.
  2. Prin reducerea greutății totale cu 100 grame crește eficiența cursei cu încă 1%.
  3. Cauciucul Continental asigură aderenţa sporită și ajută atleții să evite alunecările.
Pantofii adizero Sub2 vor fi disponibili anul acesta și pentru publicul larg. Pentru mai multe informații puteți urmări #adizero @adidasrunning.

Adidas, prin programul său Sub2, nu este singura compania care încearcă să ajute la coborîrea pragului – considerat acum de mulți drept imposibil – de 2 ore la maraton.

În decembrie, Nike a demarat proiectul Breaking2, selecționînd trei alergători de top: kenyanul Eliud Kipchoge (indiscutabil, cel mai puternic maratonist al momentului, cu un PB de 2h:03min:05sec), etiopianul Lelisa Desisa (de două ori cîștigător la Boston, PB – 2h:04min:45sec) și eritreanul Zersenay Tadese (deținător al recordului mondial la semimaraton, 58min:23sec) care vor fi susținuți pentru a coborî sub 2 ore.

Să mai spunem că există un alt proiect similar, Sub2Project, inițiat de ceva vreme de Yannis Pitsiladis și care reunește o echipă de specialiști ce au spus că vor reuși să pregătească un sportiv astfel încît în 2019 să alerge maratonul sub bariera de 2h.

Foto: Hannah Hlavacek / adidas

 

Comments

comments

Previous

Cel mai tare... Cel mai riscant...

Next

Bucuros sunt Doamne, bucuros!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also