luni, mai 20 2024

La competiția organizată la Beijing s-a alergat cu măști de protecție, din cauza poluării.

masca

Maratonul de la Beijing, desfășurat duminică, a reprezentat un obstacol major pentru toți cei circa 30.000 de participanți, care au trebuit să respire aerul sufocant din cauza poluării din capitala chineză.

La ora startului particulele poluante, care pot penetra în profunzime în plămâni, au atins niveluri de aproape 16 ori mai mari decât cele normale. Organizatorii cursei au avertizat asupra acestui lucru, dar au decis să nu oprească desfășurarea competiției, explicând că au mobilizat personal medical suplimentar.

În aceste condiții, numeroși alergători au folosit măști antipoluare, în timp ce alții au preferat să abandoneze cursa pentru a nu-și pune sănătatea în pericol.

Cursa masculină a fost câștigată de etiopianul Birhanu Gebru, cu un timp de 2h:10min:42sec, în timp ce la feminin s-a impus compatrioata sa Fatuma Sado Dergo – 2h:30min:03sec.

În acest moment, Asociația Internațională a Federațiilor Atletice, IAAF, organism ce reglementează desfășurarea curselor de șosea, nu are stabilite limite în ce privește calitatea aerului din perioada desfășurării unei competiții oficiale.

Problema poluării nu este una nouă pentru Beijing. În metropola cu peste 11 milioane de locuitori s-au înregistrat valori îngrijorătoare ale poluării aerului și în timpul Jocurilor Olimpice, din 2008. Atunci, cursa de maraton – câștigată la feminin de Constantina Diță – s-a desfășurat într-o zi extrem de călduroasă și cu aerul îmbâcsit de smog.

Campionatele mondiale de maraton urmează să se desfășoare tot la Beijing, în 2015.

Foto: The Atlantic.

Comments

comments

Previous

Știri pe scurt. Prin ploaie

Next

Uneori, ca măgarul în ceață...

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also