luni, decembrie 2 2024
Bărbat, vîrstă medie, salariu mare, studii superioare am găsit cursă care să îmi dea satisfacție.

Foto: PhotoRun

Cam așa ar putea suna – dacă ne e permisă o abordare amuzantă – profilul alergătorului care participă la competițiile organizate de către Asociația Bucharest RUNNING CLUB (ABRC).

De fapt, lucrurile sunt puțin mai complexe, reiese dintr-o cercetare – prima de acest gen de la noi, dacă nu mă înșel – făcută de către Quantix Marketing Consulting pe un eșantion de 595 de alergători, participanți în ultimii trei ani la cel puțin una din concursurile: Maratonul București, Semimaratonul București sau București 10k&Family Run.

Prezentăm în continuare principalele concluzii ale acestui studiu.

# Vîrsta medie a participantului este de 35 de ani, iar 67% dintre alergători sunt bărbați. Revenind la vîrstă, să spunem că 24% dintre alergători sunt cu vîrste cuprinse între 19-29 ani, 48% – 30-39 ani, 22% – 40-49 ani și doar 5% în segmentul +50 ani.

# Nu e deloc surprinzător, dar 87% dintre participanți vin din București și județul Ilfov. Urmează apoi cîte 7% din sudul țării și cîte 2% din Moldova, Ardeal și străinătate. Cred că la acest din urmă procent ar trebui ”lucrat” pentru a crește.

# Din punct de vedere al profilului socio-demografic, alergătorul la cursele ABRC are studii universitare sau postuniversitare (92%) și venituri lunare între 2000-4999 lei (49%) sau peste 5000 lei (42%). Această constatare întărește ideea că alergătorul urban din România este educat și are venituri bune, peste medie.

# Pe de altă parte, ”alergătorul ABRC” (dacă e să îi spunem așa) practică regulat sport, stă mult pe internet dar și citește cărți, călătorește frecvent sau face voluntariat. Alergarea (89%) și mersul pe biciletă (36%) sunt sporturile preferate, urmate de fitness, înot sau trekking. Fotbalul reprezintă o pasiune destul de restrînsă (doar 15%).

# Date interesante sunt legate de frecvența practicării sportului, implicit a alergării. Astfel cei mai mulți dintre ”alergătorii ABRC” fac sport de 2-3 ori pe săptămînă (48%), iar 31% de 4-5 ori. Interesant este că procentele celor care aleargă sunt diferite: 50% aleargă de 2-3 ori pe săptămînă, însă doar 14% aleargă de 4-5 ori. Ba chiar 3% au spus că ei nu aleargă deloc, ceea ce înseamnă că participă la curse fără antrenament specific.

# În ce privește comportamentele legate de alergare:

  • 52% își cronometrează timpul și își monitorizează antrenamentele. Cele mai folosite aplicații sunt, în ordine, Strava (25%), Runkeeper (15%) și Runtastic (14%)
  • 36% se antrenează singuri, în proporție de 46% aleargă preponderent prin parcuri, iar 27% pe străzi
  • Doar 15% plătesc pentru serviciile unui antrenor (și asta mai ales ocazional, legat de pregătirea unei curse), iar 8% beneficiază de un antrenor plătit de compania pentru care lucrează
  • În ce privește atenția acordată stării de sănătate, doar 19% își fac analizele medicale regulat, 32% – adesea și 42% – rareori.

# În relația cu evenimentele ABRC, 23% dintre repondenți au avut o atitudine neutră, 73% una favorabilă (fiind promoteri) și 4% fiind detractori (hateri J) Așadar, sporul net de recomandare e de 69%. Pe de altă parte, 93% intenționează să participe și la alte evenimente ABRC în următoarele 12 luni.

Comments

comments

Previous

Pe scurt. Bucurie pontică cu spartani

Next

Mai tare ca Tanaka

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also