sâmbătă, iunie 15 2024

A fost stabilit un nou record mondial la semimaraton, categoria de vârstă „băieţi – 10 ani”.

 alergatormic

de Cosmin Năzdrăvanu

Dacă Jules Verne trăia, nu ar mai fi scris „Căpitan la 15 ani”, ci „Recordman mondial la 10 ani”. Şi aşa s-ar fi născut o carte avându-l ca personaj principal pe Noah Bliss, un puşti de 10 ani din Kenosha, Wisconsin, pasionat de Xbox şi de alergare.

Cu ocazia celei de-a şasea ediţii a Maratonului Wisconsin, desfăşurată luna aceasta în Statele Unite, tânărul alergător a doborât recordul probei de semimaraton (la categoria de de vârstă) şi a terminat pe locul 71 la general, dintr-un total de 2000 de participanţi.

Conform Association of Road Racing Statisticians (ARRS), organismul internaţional care monitorizează rezultatele de la cursele de sosea, timpul lui Noah (1h:37min:15sec) este un nou record la categoria de vârstă 10 ani. Precedentul record fusese de 1h:38min:54sec, stabilit de Drew Dahlen în 2012, scrie greenbaypressgazette.com.

Primul semimaraton alergat de proaspătul recordman a fost în urmă cu trei ani, tot în cadrul Maratonului Wisconsin, iar de atunci puştiul participă la fiecare ediţie. „S-a distrat alergând în cursa aceasta şi a terminat cu un timp bun”, spune Monica Bliss, mama lui Noah, citată de competitor.com. „Era entuziasmat la final, pentru că-şi îmbunătăţise cu mult cel mai bun timp personal, dar habar n-avea că tocmai stabilise un record de vreun fel. Când a aflat de record, a rămas fără cuvinte”.

Noah a fost pe punctul de a nu alerga anul acesta la Wisconsin Half Marathon, care în mod normal le permite să alerge numai persoanelor peste 14 ani. Oficialii cursei s-au abătut de la regulament după ce tatăl le-a explicat că micul alergător are un regim de antrenament care îi permite participarea: aproximativ 30 de kilometri pe săptămână, cu alergări lungi de aproape 10 km.

Alte recorduri doborâte în 2014

Puştii şi puştoaicele sunt puşi pe doborât recorduri de alergare anul acesta.

În februarie 2014, William Stone din Statele Unite a stabilit un nou record mondial la semimaraton la categoria de vârstă băieţi – 9 ani, terminând Gasparilla Distance Classic în 01:41:07. Tot în primele luni din an, au mai căzut recordurile la proba semimaraton la categoriile de vârstă băieti – 11 ani (Hunter Perez – în Statele Unite – 1h:24min:10sec), fete – 7 ani (Mak Kolvoord – SUA – 1h:57min:40sec), fete – 8 ani (Alexandra Trigg – SUA – 1h:54min:07sec), fete 11 ani (Heather Welsch – SUA –  1h:31min:23sec).

Nici alergătorii de masters nu au rămas mai prejos în 2014 şi au stabilit recorduri mondiale la cinci categorii de vârstă în cadrul curselor de semimaraton: masculin 61 de ani (Martin Rees – in Reading, Anglia – 1h:13min:19sec), feminin 39 de ani (Christelle Daunay – în Copenhaga, Danemarca –  1h:08min:48sec), feminin 66 de ani (Angela Copson – în Reading, Anglia – 1h:34min:44sec), feminin 69 de ani (Bibbi Lind – Suedia – 1h:40min:29sec), feminin 70 de ani (Lavinia Petrie – Austria – 1h:37min:38sec).

Vezi o listă cu toate recordurile la semimaraton pe categorii de vârstă şi sex. Vezi şi o listă cu recordurile la proba de maraton, tot pe categorii de vârstă.

Comments

comments

Previous

Angajaţi din Bucureşti şi Ilfov, uniţi-vă! (P)

Next

Unbroken

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also