miercuri, aprilie 24 2024
Dmitri Voloșin, un om de afaceri moldovean pasionat de sporturi extreme, a devenit primul om care a parcurs o distanță mai mare decît cea a maratonului în condiții extreme, fără sprijin extern.
Foto: Sporter.md

14 ianuarie. Un loc despre care am mai pomenit recent, Oymyakon, asta pentru că acolo – la Polul neoficial al frigului – a avut loc un prim concurs de alergare în condiții cu adevărat extreme.  De data aceasta e însă vorba de altceva, de o cursă individuală, cu caracter umanitar, la care participă Dmitri Voloșin. Proiectul său poartă numele ”Unfrozen”.

Așadar, în cele mai rece punct din emisfera nordică, în Oymyakon (regiunea Yakutia din Rusia), Dmitri Voloșin a alergat distanța de 50 km la temperatura de -60°C. Conform rapoartelor meteorologice, temperatura percepută de corpul uman a fost de -67°C.

Dmitri Voloșin a devenit astfel primul sportiv, care a parcurs de sine stătător distanța în condiții de ger extrem, fără ajutorul medicilor sau salvatorilor.

“A fost cea mai grea încercare din cariera mea sportivă. E ca și cum ai ieși dintr-o navă cosmică în spațiu deschis, un ger teribil și lipsă de aer. Nici un echipament nu vă poate proteja de așa ger. Sper că nu mi-a înghețat fața în timpul cursei. Mi-a fost foarte greu să respir — în aer este foarte puțin oxigen, iar masca e îmbibată cu gheață. Mi-a prins bine experiența mea de freediving, și anume capacitatea de a-mi reține respirația”, spunea Voloșin la puțin timp după terminarea cursei.

El a ajuns la linia de finiș în aproximativ 6 ore. Cursa a fost desfășurată cu sprijinul Federației de Atletică Ușoară a Republicii Sakha (Yakutia) și al oficialilor din satul Tomtor.

Ce gîndește însă un sportiv în astfel de momente? “În clipele cele mai grele eram cu gândul la familia mea, care își face griji pentru mine. Iar când îmi venea să mă opresc, îmi aduceam aminte de micuța Eva, care așteaptă ajutor din partea noastră. Dar cel mai mult doream să merg la o baie cu aburi și să mă aburesc cu o măturiță bună! Iar ultimele două ore am continuat să fredonez cântecul soldățesc: “Livada fumega sub deal, când soarele ca focul apunea, iar noi rămăsesem numai trei din optsprezece bravi flăcăi…,” a mai spus Dmitri Voloșin.

Scopul principal al proiectului “Unfrozen” a fost atragerea atenției asupra problemelor de sănătate ale unei fete de 4 ani, Eva Pismeniuc, care suferă de paralizie cerebrală. Inspirat de tăria de caracter și dragostea de viață demonstrate de fetiță, Voloșin a decis să spună această poveste tuturor oamenilor , transformând-o pe Eva în eroina unui basm. Povestea o puteți citi. Fondurile colectate în cadrul acestui proiect vor fi transferate familiei Evei, pentru ca fetița să poată urma cursuri de reabilitare fizică și neuropsihologică.

Dmitri Voloșin nu este la prima experiență extremă. În aprilie 2018, el a participat la Maratonul de la Polul Nord (North Pole Marathon), unde a obținut locul doi, cu un timp de 5h:03min. Cu un an înainte, a luat parte la ultramaratonul Marathon Des Sables, devenind primul moldovean care a terminat acest concurs.  Tot în 2017 Dmitri Voloșin a traversat înot strâmtoarea Gibraltar, cu o lungime de 18 km. El este maestru al sportului la freediving, unde deține un record personal de 6 minute și 30 secunde sub apă fără aer.

Foto: Sporter.md

 

 

Comments

comments

Previous

Circuitul Carpaților. Anul 2018

Next

Gerar. Care e pulsul alergătorilor? (I)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also