joi, decembrie 12 2024
Brașovul va găzdui pe 1 septembrie Campionatul mondial de 50 km alergare. E primul eveniment atletic de asemenea amploare care se organizează la noi în țară

# 169 de atleți din 31 de țări vor concura la acest mondiale. Lista completă se găsește aici.
Lotul României este format din 12 atleți (șase fete și șase băieți), plus două rezerve la masculin. Componenții au fost anunțați din luna iulie (vezi aici) dintre aceștia remarcîndu-se alergători mai cunoscuți, multipli campioni naționali la maraton, precum Paula Todoran sau Sorin Mîneran.

# Se aleargă exclusiv pe asfalt, pe un traseu ce trece prin orașul Brașov, în circuit. Primul tur de alergare are o lungime de 5km, iar tururile 2-6 vor avea cîte 9 km fiecare. Listele intermediare de timp se realizează la km 5, 14, 23, 32, 41 și 50.

# Startul are loc la ora 8, din fața hotelului ARO. Tot acolo va fi și linia de sosire. Timpul limită: 5 ore. Elitele aleargă împreună cu participanții la open. Se vor acorda medalii și pe echipe.

# Campionatele mondiale de la Brașov sunt abia la a treia ediție și vin după ce în 2015 și 2016 au fost organizate la Doha (Qatar), în următorii doi ani nicio federație membră IAU nefiind interesată să le organizeze.
Detalii despre edițiile anterioare și cîștigător aveți aici.
Competiția a debutat sub numele de Trofeul Mondial IAU de 50 km în anul 2005. Competiţia era în acel moment punctul final al circuitului de 50 km Challenge IAU, alergătorii obținînd calificări prin performanțele înregistrate într-una din cele nouă curse de calificare precedente. Cîștigătorii erau decişi de cel mai bun timp agregat al cursei Trofeului Mondial, plus cel mai bun timp din turul de calificare. Cursa și-a schimbat formatul, iar trofeul mondial a fost decis ulterior în cadrul unei singure curse, acest format continuînd până în anul 2014.

# Americanul Tony Migliozzi, dublu campion al competiţiei, este unul dintre cei mai importanţi atleţi care va lua startul la Brașov. Născut în 1989, el deține cel mai bun timp la mondiale, respectiv 2h:52min:08sec (obținut în 2015). La feminin, cel mai bun timp a fost înregistrat în 2010 de britanica Emma Gooderham – 3h:17min:30sec.
Alt alergător de remarcat este și japonezul Nao Kazami, deținătorul recordului mondial de alergare pe 100 km, realizat pe 24 iunie anul trecut. Atunci, Nazami a terminat primul ultramaratonul Lake Sonoma, cu un timp de 6h:09min:14sec (medie de 3min:41sec / km).

# Competiția are și o variantă open, aici putînd participa orice alergător amator. Cum însă evenimentul a fost anunțat tîrziu și promovat mai ales la nivel local, taxa de participare e mare (165 lei), nu foarte multă lume s-a înghesuit. Astfel, dacă am numărat bine, ar fi 39 de alergători înscriși (sunt 200 de locuri disponibile).

# Din declarațiile președintelui FRA, Florin Florea, la o conferință de presă de ieri: ”Este un mare eveniment pentru comunitatea atleţilor alergători din România, pentru Federaţia Română de Atletism şi toată suflarea atletismului. Este un Campionat mondial în dezvoltare, în sensul că această formă de alergare se dezvoltă în Europa şi noi abia acum încercăm să o punem pe direcţie. Eu cred că dacă am veni în primele zece la echipe ar fi foarte bine, un sportiv în primii 20-25 ar fi nemaipomenit. (…) Ne dorim foarte mult, e un vis al nostru, ca în 10-12 ani să organizăm şi noi un Campionat european de pistă”.

Comments

comments

Previous

UTMB. Se va repeta „miracolul”?

Next

UTMB. Rezultatele

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also