miercuri, aprilie 17 2024
Dacă performanțele atletice se cam lasă așteptate, cel puțin România își trece acum în ”palmares” organizarea unui campionat mondial de alergare
Foto: IAU

E cald în prima zi din septembrie la Brașov. Orașul, ca orice ardelean care se respectă, pare să se trezească mai tîrziu, așa că la ora 8 dimineață nu e mai nimeni pe străzi. Doar în fața hotelului ARO, un simbol turistic al orașului, lucrurile par să fie mai animate: lume multă, zgomot, emoții.

De aici se dă startul în cursa de  50 de km din cadrul celei de a treia ediții a Campionatelor mondiale de alergare pe șosea. Sunt 169 de atleți prezenți, din 31 de țări.

Lotul României a fost format din 10 atleți (patru fete și șase băieți), plus două rezerve la masculin. Componenții lotului au fost selectați pe baza îndeplinirii unor criterii de performanță, printre ei remarcîndu-se și cîțiva alergători cu palmares, multipli campioni naționali la maraton.

S-a aleargat exclusiv pe asfalt, pe un traseu cvasi-plat, ce a trecut prin centrul orașului, în circuit. Primul tur de alergare a avut o lungime de 5km, iar tururile 2-6 cîte 9 km fiecare.

Foto: IAU

Cursa băieților a fost mai animată, cîștigător fiind în cele din urmă spaniolul Iraitz Arrospide, cu un timp de 2h:47min:42sec, care a reușit să se impună datorită unui finiș mai bun. El a fost urmat de sud-africanul Lungile Gongqa, la 43 de secunde, respectiv cu un timp final de 2h:48min:26sec. Pe locul al treilea a venit din nou un european, respectiv britanicul Daniel Nash – 2h:49min:01sec. Să mai spunem că în primii zece au mai venit alți doi sud-africani, doi germani, doi americani și japonezul Nao Kazami. Acesta din urmă merită menționat pentru că este deținătorul recordului mondial de alergare pe 100 km, realizat pe 24 iunie anul trecut, la Lake Sonoma, cu un timp de 6h:09min:14sec (medie de 3min:41sec / km).

Pentru a vedea nivelul cursei să spunem că spaniolul Arrospide, 31 de ani, e un maratonist decent, cu un personal best de 2h:13min:23sec (Valencia, 2018).

Au fost 84 de participanți, dintre care opt au abandonat.

Rezultatele la CM se găsesc aici

La fete, britanica Alyson Dixon a cîștigat destul de clar, cu un timp de 3h:07min:20sec. Timpul reprezintă un nou record mondial. Ea a fost urmată de compatrioata sa Helen Davies – 3h:09min:16sec și de spanioloaica Alicia Perez – 3h:15min:09sec. În topul primelor zece sunt doar alergătoare din Europa, adică – pe lîngă fetele de pe podium – o poloneză, trei americance, o altă spanioloaică, plus o irlandeză și o poloneză.

Noua campioană mondială are 40 de ani și este la rîndul său o maratonistă decentă, printre performanțe numărîndu-se prezența la o ediție de Jocuri Olimpice și un personal best de 2h:29min:06sec.

La fete au terminat cursa 59 de atlete, iar alte opt au abandonat.

Foto: IAU

Clasamentul pe echipe a fost următorul:

–        Fete: #1- Marea Britanie #2 – Statele Unite #3 – Austria

–        Băieți: #1 – Africa de Sud #2 – Germania #3 – Marea Britanie.

Să vedem acum cum s-au comportat alergătorii români. Cum nici așteptările nu au fost mari, rezultatele surpriză nu au apărut. Cea mai bună clasare a avut-o Paula Todoran – locul 16, cu un timp de 3h:28min:08sec. La fete au mai punctat Nicoleta Ciortan – locul 32 (3h:42min:19sec) și Denisa Bota – locul 55  (4h:17min:37sec). Laura Popescu a abandonat.

La băieți, cel mai bine s-a poziționat Andrei Crainic – locul 32 (3h:07:28min), el fiind urmat de Claudiu Gorgan – locul 49 (3h:20min:47sec), Nicolae Bălan – locul 53 (3h:23min:57sec), Marian Săcară – locul 56 (3h:28min:03sec) și Cosmin Popa – locul 65 (3h:40min:43sec). Arădeanul Sorin Mîneran a abandonat.

La fete, pe echipe, România a ocupat locul 7, iar la băieți locul 9.

Campionatele mondiale propriu-zise au fost acompaniate și de un concurs open, pe aceeași distanță. Cu părere de rău, însă acesta a fost un fiasco în condițiile în care pe cele 200 de locuri puse la dispoziție au concurat doar 36 de alergători (șase au abandonat), dintre care doar patru fete (toate din România), iar la băieți au fost doar trei alergători din străinătate.

Rezultatele la open se găsesc aici

Mai merită spus că cîștigătorul de la open, Cristian Moșoiu, a scos un timp mai bun decît al celui mai bun atlet român din lotul național, respectiv 3h:06min:43sec, asta în condițiile în care el are experiență preponderent ca alergător montan. Timpul său reprezintă acum un nou record național.

Foto: IAU

Una peste alta, a fost un eveniment bine organizat, ceea ce arată că la nivel instituțional (respectiv Federația Română de Atletism și factorii locali) lucrurile se mișcă în direcția bună. Mai rămîne totuși ca FRA să includă în strategia sa de dezvoltare a ultramaratonului și criterii de selecție realiste și eficiente, plus modalități de atragere și implicare a alergătorilor amatori, a publicului.

Comments

comments

Previous

UTMB. Rezultatele

Next

De la 10 kilometri la maraton

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also