joi, martie 28 2024

standSună paradoxal? Însă nu este deloc așa, spune un studiu recent.

Cu mai puțin de zece ani în urmă, în literatura de specialitate se lansa un termen aparent bizar: ”fiziologia inactivității”, care își propunea să studieze efectele stării prelungite de lipsă de activitate. Desigur, noul concept reflecta realitatea existentă, arăta că tot mai mulți oameni au perioade lungi de inactivitate fizică, că ritmul modern de viață este unul tot mai lipsit de acțiune, de efort.

Studiile asupra efectelor inactivității arată că aceasta predispune la diabet, creșterea tensiunii, probleme de inimă și la alte boli corelate.

Dar cât de mult stau totuși cei care fac și efort fizic? La această întrebare a răspuns recent un studiu realizat de Texas School of Public Health. Conform revistei Runners World, care menționează această cercetare, au fost chestionați 218 alergători de maraton și semimaraton.

A reieșit că aceștia aleargă în medie o oră pe zi (circa 6.5 ore pe săptămână) însă în același timp au lungi momente de inactivitate, între 8 și 10.5 ore pe zi. Iar asta nu înseamnă somn, ci ore petrecute cel mai adesea pe scaun, la birou.

Chiar dacă studiul nu o spune, probabil că media timpilor de inactivitate a maratoniștilor este doar  puțin mai mică decât a unui om obișnuit. O concluzie se impune: nu e recomandabil așadar numai să faci mișcare în mod regulat, ci e obligatoriu să reduci momentele de inactivitate.

Întrebare: voi vă încadrați în ecartul cifrelor de mai sus, respectiv, cam o oră de activitate fizică pe zi și circa 8 ore de stat pe scaun?

Imagine: www.clipartof.com/17314

Comments

comments

Previous

Hello. My name is Happiness

Next

Revista Alerg #10

2 comments

  1. Chestia asta suna ca un banc vechi dar bun in care o cucoana angajand o slujnica ii explica faptul ca o sa stea foarte mult: ” incepi la 5.00! faci cafeaua; stai ; prajesti ochiuri, fierbi laptele, pui masa,: stai; ne servesti la masa: stai: starngi masa, speli vasele: stai: s.a.m.d..
    6,5 ore de antrenament intens pe saptamana in care halesti peste 10.000 de calorii nu-i ceva care sa te caracterizeze ca sedentar.
    In ceea ce priveste cele 8-10 ceasuri petrecute la birou – nu chiar toti maratonitii sunt intelectuali. cred ca unii au si profesii care ii uzeaza si altfel decat sezutul pe scaun. Dar asta nu-i o problema a maratonistilor si nici macar a sportivilor, ci una a intregii omeniri : ca sa mananci trebuie sa-ti vinzi bratele, intelectul sau fundul.
    Deocamdata prefer sa stau la birou si sa alerg cand vreau eu decat sa fiu spre exemplu sportiv profesionist, sa fac 8 ore de miscare pe zi, dar sa-mi tremure fundul la cea mai mica accidentare sau cand aud ca antidopingul s-a mai prins de-o smecherie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also