duminică, februarie 25 2024
Întîi de toate, ar fi 26min:38sec, noua performanță mondială stabilită de ugandezul Joshua Cheptegei pe 10km. Plus un nou record european la maraton

A fost un sezon extraordinar pentru alergătorul est-african în vîrstă de doar 23 de ani. După ce în noiembrie anul trecut, Joshua Cheptegei stabilea un record mondial pe distanța de 15 km (41min:05sec, la Nijmegen – Olanda), în 2019 el a avut o serie consecutivă de succese: în martie, campion mondial la cros (Aarhus), apoi locul 1 în finala de 5.000m a Diamond League (august, Zurich, 12min:57.41sec, PB) și, în fine, campion mondial la Doha în proba de 10.000m (26min:48.36sec, octombrie).

Totul avea să culmineze pe 1 decembrie, cu un nou record mondial pe distanţa de 10km șosea, cu timpul de 26min:38sec, asta în cadrul Maratonului de la Valencia. Cheptegei, care a profitat de condițiile ideale de concurs ca și de ajutorul a trei ”iepuri”, a îmbunătăţit cu şase secunde recordul stabilit în 2010 de kenyanul Leonard Patrick Komon (26min:44 sec).

”Explozia” de performanțe din ultimul an (anterior nu a avut rezultate deosebite, fiind doar finalist în cursele de 5.000m și 10.000m la ultima ediție a Jocurilor Olimpice) îl creditează ca pe un alergător de mare perspectivă care foarte probabil va face în scurt timp trecerea spre concursurile de maraton, unde premiile sînt mai mari.

Altfel, Joshua Cheptegei este membru al NN Team (puteți citi aici un emoționant portret făcut de un prieten și partener de antrenament) și se antrenează la Kapchorwa, o tabără de antrenament care este denumită ”cealaltă casă a campionilor” (desigur, referința este la Iten, mult mai cunoscutul ”oraș al alergătorilor” din Kenya).

# Și dacă tot am văzut ce s-a întîmplat la Valencia, să mai spunem că proba de maraton a dus la stabilirea unui nou record european, realizat de ”turcul” (de fapt un kenyan naturalizat) Kaan Kigen Ozbilen, cu un timp de 2h:04min:16sec (cu aproape 1min mai bine decît precedentul record, ce a fost deținut de britanicul Mo Farah). Cursa avea să fie cîștigată de etiopianul Alayew Atanaw, cu un timp de 2h:03min:51sec, la doar 5sec de cel mai bun timp înregistrat vreodată la debutul într-un maraton.

Tot la Valencia a alergat și cel mai titrat maratonist român al momentului, Marius Ionescu, care a terminat pe locul 47 la general cu un timp de 2h:17min:28sec.

Comments

comments

Previous

Despre mănușile de alergare

Next

Alergări de Ziua Națională

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also