miercuri, octombrie 20 2021

A devenit aproape o regulă ca marile competiții de maraton să fie dominate la masculin de kenyeni, în timp ce proba feminină să fie apanajul sportivelor din Rusia sau fosta Uniune Sovietică. Așa s-a întîmplat recent la Chicago, la fel a fost și duminică la maratonul de la Atena.

Cursa din Grecia a fost una specială, pentru că a avut startul în antica localitate Marathon (unde acum 2500 de ani, după bătălia cu perșii, alergarea unui soldat-curier elen va deveni simbolul actualelor curse de maraton) și sosirea pe stadionul de marmură albă Panathinaki, unde în 1896 se relua tradiția olimpiadelor.

La feminin avea să cîștige un cadru militar, sergent major în armata lituaniană mai exact. La 29 de ani, Rasa Drazdauskaite a reușit să stabilească un nou record al cursei, cu timpul de 2h:31min:06sec. Ea a fost urmată de rusoaica Olga Glock (2h:33min:51sec) și de ucraineanca Svitlana Stanko (2h:38min:59sec).

Tot un record al cursei de la Atena avea să stabilească și kenyanul de 36 de ani Raymond Bett, ce avea să termine cursa în 2h:12min:40sec. Aflat la prima sa victorie din carieră, Bett și-a întrecut alți doi compatrioți, Johnathon Kiprorir și Edwin Kimutaim care au reușit să urce pe podium cu timpi sub 2h:15min:30sec.

Despre traseul maratonului trebuie spus că este unul dificil, cu lungi porțiuni de urcare și despre care se crede că ar permite alergătorilor să obțină timpi cu circa patru minute mai puțin dacă ar fi fost perfect plat.

Un alt record care a fost stabilit acum la Atena este legat de numărul participanților, cu peste 12.500 de alergători din întreaga lume. Mai merită spus că premierul grec George Papandreou a alergat o cursă de 10 km, iar campioana olimpică Constantina Diță-Tomescu a fost invitată specială la ceremonia de aprindere a unei torțe, ce a precedat competiția propriu-zisă.

În imagine, un kenyan ce trece rapid pe lîngă un monument închinat alergării, construit din sticlă. Foto: Reuters.

Comments

comments

Previous

Maratonul. O istorie de 2500 de ani

Next

“Soldatul rus”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also