joi, februarie 22 2024

2h:02min:57sec. A mai fost depășită o barieră în proba masculină de maraton.

kim
Kenyanul Dennis Kimetto a reușit să stabilească, pe 28 septembrie, la Berlin, un record mondial la maraton. El devine primul sportiv care coboară sub bariera de 2h:3min.

În vârstă de 30 de ani, Kimetto a reușit un timp de 2h:02min:57sec, fructificând avantajul traseului plat și al vremii potrivite pentru alergare (au fost doar 8 grade Celsius la start), așa cum a fost duminică la maratonul de la Berlin.

Pe locul doi s-a clasat tot un kenyan, Emmanuel Mutai, care a reușit un timp de 2h:03min:13sec (rezultat mai bun decât anteriorul record mondial), iar pe trei a venit etiopianul Abera Kuma, cu 2h:05min:56sec.

La feminin, pe primul loc s-a clasat etiopianca Tirfi Tsegaye, cu un timp de 2h:20min:18sec.

Kimetto nu este chiar un necunoscut în lumea alergării, el câștigând anul trecut și maratoanele de la Tokyo și Boston Chicago.

Kenyanul a promis anterior că va încerca doborârea recordului mondial la Berlin, dacă o vor permite condițiile meteo. Ceea ce s-a întâmplat.

Precedentul record mondial fusese realizat anul trecut, tot în cursa de la Berlin, de către kenyanul Wilson Kipsang – 2h:03min:23sec.

Capitala Germaniei rămâne unul dintre cele mai bune locuri pentru realizarea de recorduri. Numai aici au mai fost stabilite alte câteva recorduri mondiale: de către brazilianul Ronaldo Da Costa (1998), kenyenii Paul Tergat (2003), Makau (2011), Kipsang (2013) şi etiopianul Haile Gebreselassie (2007 şi 2008).

Foto: IAAF.org

Comments

comments

Previous

The Marathon Monks of Mount Hiei

Next

Ştiri pe scurt. Românii şi Berlinul fac noi victime

2 comments

  1. Am vazut cursa live transmisa pe un post german si am ramas impresionat de figura calma afisata de Kimetto pe tot parcursul cursei. La un moment dat alerga umar la umar cu Mutai intr-un ritm nebunesc, in jur de 2:45 min/km, iar fata lui nu trada deloc efortul depus. Era linistit ca la un antrenament. De altfel, asa cum anunta comentatorul si cum s-a vazut in interviul dat la final, Kimetto este un tip foarte timid, care nu se exteriorizeaza. Pe langa vreme, probabil a contat foarte mult ca Kimetto nu a fost singur in ultima parte a cursei, ci a avut de luptat din greu cu Mutai. A fost un veritabil duel in alergare, chiar si dupa ce Kimetto a reusit sa se desprinda. Presiunea psihologica era in continuare mare cu Mutai la cca. 20 de secunde in spate. O cursa frumoasa, un record frumos si un recordman pe cat de valoros, pe atat de modest!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also