luni, august 8 2022

Mai întîi, semnalul de alarmă a fost tras de Radu Mititean de la Clubul de Cicloturism Napoca. Apoi, mai multe organizații și practicanți ai sporturilor și activităților pe munte au luat atitudine față de un proiect de modificare a legii ariilor protejate (OUG 57/2007). Vezi în acest sens o petiție lansată de CS Alternative Timișoara, organizatoare – printre altele – a maratonului Hercules.

Pe scurt, proiectul de lege menționat – validat deja pe 1 martie de Comisia de Administrație a Camerei Deputaților – prevede introducerea unor restricții de deplasare, campare sau practicare a activităților outdoor (inclusiv competiții sportive) pe întreaga suprafață a tuturor ariilor naturale protejate din România.

Prevederile legislative sunt criticabile nu pentru că ar prevedea protejarea anumitor zone foarte sensibile ecologic sau în unele perioade (de maxim al frecvenței turistice) pentru a le salva astfel, ci pentru că „introduce restricții totale pe suprafețe care acoperă cea mai mare parte din Carpați, inclusiv masive montane sau zone din masive în care nu există niciun traseu marcat”, conform lui Radu Mititean.

Sau ca să îl cităm în continuare pe liderul CCN: „Veți spune că prevederile legii nu vor putea fi puse în practică, că ar trebui sute de mii de jandarmi sau de camere video să păzească toate drumurile și potecile din munți…. Da, așa este, s-ar aplica în mică măsură, dar toți iubitorii de outdoor ar deveni niste proscriși care fac excursii pe furiș și ești oricînd la mîna polițistului/jandarmului/pădurarului/rangerului care, dacă vrea, îți poate aplica legea că te-a prins în afara potecii  marcate (dacă există în acel munte vreuna marcată!)”.

„În plus, cînd mersul pe munte devine în munți întregi ilegal, tu ca turist devii un simplu tolerat, om cu musca pe căciulă, pe care îl poate abuza oricine, pentru că legea nu te mai protejează și nu te mai poți plînge nimănui, că ți se spune că legal nu aveai ce căuta acolo. Dacă un „cioban” tembel asmute intenționat cîinii pe tine, daca un hoț de lemne aruncă cu bolovani după tine că de ce l-ai fotografiat, dacă un vînător îți trage niște alice în fund, dacă un tractorist beat trece cu TAF-ul peste cortul tău etc. etc. cam greu să faci ceva, căci nu aveai dreptul legal să te afli acolo și reclamîndu-l, te autodenunți…”.

Comments

comments

Previous

De 1 martie

Next

Cu indulgență...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also