marți, aprilie 16 2024

Recordman-ul SUA la 25 km şi deţinător a opt titluri în ţara adoptivă, Mo Trafeh se retrage din atletism la doar 29 de ani, după ce a fost găsită epoietină asupra sa.dopaj2de Cosmin Năzdrăvanu

Povestea nefericită a unei retrageri din atletism

Unde EPO e… este şi retragere din atletism. Asta dacă te numeşti Mo Trafeh, ai fost prins cu substanţe interzise şi nici nu ai bani să te judeci prin tribunale.

Conform LetsRun.com, asupra lui Trafeh a fost descoperită epoietină (EPO) la scurt timp după ce cumpărase respectiva substanţă interzisă de forurile sportive din SUA. Atletul spune că şi-a procurat EPO din dorinţa de a intra mai repede în formă: avea, se pare, mult de recuperat după o serie de accidentări. El mai susţine că nu a apucat să folosească epoietina şi că toate performanţele reuşite de-a lungul carierei au fost obţinute fără a recurge la substanţe interzise.

Din mărturisirile lui Trafeh rezultă mai degrabă că retragerea din atletism este cauzată mai puţin de regrete şi mai mult de lipsa resurselor financiare de care ar avea nevoie pentru a se apăra în instanţa de judecată.

Declaraţie transmisă presei de Mo Trafeh prin intermediul avocatului său, săptămâna trecută:

„Din nefericire, aşa cum mulţi atleţi de elită au păţit înaintea mea, mai multe accidentări serioase şi frustrante mi-au creat creat probleme în incercarea de a mă antrena, de a participa la curse şi de a rămâne competitiv pe parcursul ultimelor opt luni. După ore de discuţii, am luat decizia neînţeleaptă de a cumpăra EPO, o substanţă interzisă de Comitetul Olimpic al Statelor Unite, pentru a mă putea antrena în încercarea de a reveni la forma anterioară. Pe drumul de întoarcere după ce am făcut rost de EPO, am fost oprit de Agenţia Anti-Doping a Statelor Unite şi au găsit asupra mea substanţa interzisă. De atunci, au iniţiat proceduri formale împotriva mea şi au ameninţat că-mi vor impune o interdicţie pe viaţă.

Aş vrea să declar public că din 2008 nu am picat la nici un test antidrog. Am fost oprit înainte de a ajunge să folosesc EPO, nu am folosit EPO anterior şi, dacă aş avea resursele financiare de a lupta în acest caz, sunt încrezător că aş câştiga. Din nefericire, sportul pe care îl practicăm nu ne asigură câştigurile materiale de care beneficiază alte sporturi şi, de dragul viitorului financiar al familiei mele, trebuie să mă retrag şi să fac orice pas pentru a-mi asigura o viaţă stabilă şi sigură. Deşi mi-ar fi plăcut să mă întorc la forma anterioară şi să particip la Olimpiada din 2016, nu a fost să fie.

Pista şi terenul au fost singurele mele preocupări pentru o lungă perioadă de timp. Îmi vor lipsi momentele de triumf şi de bucurie, prietenii pe care i-am făcut pe parcurs, precum şi posibilitatea de a-mi reprezenta ţara ca american aflat la prima generaţie şi care încearcă să-şi trăiască visul.”

Sărac, trişor, dar orgolios

Deşi a acceptat iniţial să clarifice nelămuririle jurnaliştilor de la LetsRun.com (ca un fel de izbăvire în faţa celor care l-au apreciat şi susţinut), Trafeh s-a răzgândit ulterior deoarece a considerat că întrebările primite erau „jignitoare”. Atletul a fost de acord să vorbească pentru alte ziare (probabil a avut de răspuns unor întrebări mai puţin „jignitoare”), astfel că povestea sa urmează să apară săptămâna viitoare în LA Times, San Gabriel şi NY Times.

Tot săptămâna următoare, Agenţia Anti-Doping a Statelor Unite urmează să închidă cazul lui Trafeh şi să anunţe o pedeapsă oficială.

Jonathan LaCour, avocatul lui Trafeh, a explicat că o eventuală interdicţie pe viaţă a clientului său ar putea fi redusă la o pedeapsă mai blândă, datorită faptului că Mo nu a fost prins având în organism respectiva substanţă interzisă. Dar lupta în instanţă într-un astfel de caz ar costa peste 30.000 de dolari, sumă pe care Trafeh nu a reuşit să o câştige în anul competiţial 2013. Deci game over…

Despre eritropoietină şi EPO

În sporturile de anduranţă, dopingul cu forme sintetice de eritropoietină reprezintă principala cale prin care se încearcă creşterea performanţelor fizice într-un mod incorect şi potenţial periculos pentru sănătate.

Eritropoietina este un hormon ce se sintetizează la nivelul rinichilor şi care are rolul de a regla producţia de eritrocite (celule roşii) la nivelul măduvei osoase. Epoietina (EPO) este o formă sintetică de eritropoietină, care a fost creată în laborator în 1988 şi este disponibilă ca medicament dedicat pacienţilor cu anemie gravă asociată bolilor renale cronice severe. Substanţa a devenit „faimoasă” mai ales după ce Lance Armstrong a recunoscut că aceasta a fost principala lui modalitate de dopaj. Citeşte mai multe despre epoietină (EPO).

Despre Mohamed Trafeh – performanţe

S-a născut pe 13 mai 1985, în Maroc, dar s-a mutat în Statele Unite în 1999. Pe parcursul carierei s-a antrenat singur (fără a face apel la un antrenor de atletism).

Recordurile personale ale lui Mo Trafeh, conform iaaf.org:

  • 5.000 metri – 13:32.99 – Radés – 16 iunie 2012
  • 10 kilometri – 28:18 – Jacksonville, Florida – 13 martie 2010
  • 15 kilometri – 42:51 – New York, NY – 21 martie 2010
  • 20 kilometri – 57:46 – New York, NY – 21 martie 2010
  • Semimaraton – 1:00:39 – New York, NY – 21 martie 2010
  • 25 kilometri – 1:14:18 – Grand Rapids, Michigan – 11 mai 2013
  • Maraton – 2:11:41 – Fukuoka – 2 decembrie 2012

Performanţele lui Mo Trafeh în SUA, conform runningusa.org:

  • 2013 – campion al Statelor Unite la 25 km – stabileşte un record naţional: 1:14:18
  • 2012 – campion al SUA la 15 km, cu timpul 43:23
  • 2011 – campion al SUA la 10 mile, cu timpul 46:46
  • 2011 – campion al SUA la semimaraton, cu timpul 1:02.17
  • 2011 – campion al SUA la 15 km, cu timpul 42:58 (record personal)
  • 2011 – câştigător la Great Cow Harbor 10K, record: 28:18
  • 2010 – campion al SUA la 15 km

Alte suspendări pentru dopaj

Nataliia Lupu, alergătoare ucraineană cu origini române şi campioană europeană în sală la proba de 800 m, a fost suspendată pentru dopaj săptămâna aceasta. Atleta nu va mai putea participa la competiţii decât începând cu ianuarie 2015. Detalii aici.

Suspendări de câte doi ani pentru dopaj au fost anunţate la sfârşitul lunii aprilie, „victime” fiind Liliya Shobukhova (a doua cea mai rapidă maratonistă din lume) şi Ioan Ştefan Vasile (vicecampion naţional la 3.000 de metri). Detalii aici.

De menţionat că, de la 1 ianuarie 2014, o metodă de control antidoping a început să fie utilizată în lumea sportului, având la bază “Principiile paşaportului steroidian”.

Vezi şi un Top 10 scandaluri de dopaj din lumea alergării (în limba engleză).

Exerciţiu de imaginaţie: o Olimpiadă a mutanţilor, pamflet realizat de Adrian Georgescu.

Foto: Alfredo Martirena

Comments

comments

Previous

Ştiri pe scurt: curse multe şi câteva ciudăţenii

Next

În alergare prin munții Latoriței

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also