miercuri, mai 29 2024
Sîmbătă 3 martie, la Oxford, a murit Sir Roger Bannister. Avea 88 de ani. Și o frumoasă poveste în spate.

Mulți, mai ales britanicii, cred și acum că a fost un eveniment sportiv comparabil cu ajungerea pe Lună.

Pe 6 mai 1954, Roger Bannister – care pe atunci nu era încă Sir, ci doar un alergător talentat – a alergat pe stadionul Iffley Road din Oxford într-o cursă a cărei miză a fost coborîrea sub timpul de patru minute pe distanța de o milă.

În uralele a trei mii de spectatori,  Roger Bannister avea să reușească în cele din urmă un timp de 3min:59.4sec, iar la capătul cursei avea să fie atît de epuizat încît s-a simțit ca „un glob de lumină explodat, fără  nicio dorință de a mai trăi”. Doar 46 de zile mai tîrziu, australianul John Landy avea să doboare la rîndul său recordul mondial, alergînd în 3min:58sec. Ca în atît de multe alte ocazii, istoria avea să îl țină minte însă pe Bannister, mai ales pentru faptul că a fost primul om care a coborît sub o limită de timp ce părea imposibilă.

E ceva atît de britanic în toată această poveste… Întîi, faptul că se alerga o milă, adică echivalentul a 1609m. Sau dacă vreți să fiu pedant, distanța exactă este 1609,344m.

Apoi, toată zarva din jurul cursei nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi fost legată de ceva extrem de simplu: cifra patru. „Dacă aș fi alergat distanța în metri, nimeni nu ar fi fost atras de recordul echivalent pe 1500m, care ar fi fost de 3min:41.8sec. Așa însă se poate vorbi că a fost ceva magic legat de timpul de patru minute”, declara la un moment dat Roger Bannister.

Și, nu în cele din urmă, extrem de britanic e modul în care crainicul a anunțat victoria lui Bannister: „Doamnelor și domnilor, iată rezultatul cursei de o milă: pe primul loc, numărul 41, RG Bannister, cu un timp care e un nou record al acestui stadion și care – dacă va fi validat – va fi un nou record al unui nativ britanic, al unui cetățean britanic, al tuturor celor de pe insula britanică, nou record european, al Imperiului britanic și un nou record mondial”.

Mai jos, imagini de arhivă din timpul cursei.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=uz3ZLpCmKCM&feature=player_embedded]

Comments

comments

Previous

Mondialele indoor. Aproape, aproape...

Next

”Scurtături” către performanță

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also