joi, aprilie 18 2024

Și în acest an Maratonul Apuseni a oferit concurenților, la fel ca și munții gazdă, peisaje deosebite și pitorești. Tabăra de bază a fost stabilită de organizatori la pensiunea Skiland în stațiunea Băișoara din masivul Muntele Mare. Așa că aici au avut loc toate evenimentele: ședințele tehnice, start-ul, finish-ul, gulașul din partea din casei, proiecții de fotografii, premierea, tombola și petrecerea.

de Adrian Ber

Cu adevărat interesant a fost profilul cursei. Alergabil în cea mai mare parte, traseul a pornit, chiar după primii metri de la start, cu o urcare bruscă care a șerpuit prin pădure preț de aproximativ 4-5km. Apoi a urmat o coborâre lungă, presărată pe alocuri cu urcări domoale și înșelătoare ce imprimau bruște schimbări de ritm.

Deși inițial se prognoza ploaie, soarele a toropit concurenții mai ales pe drumul ce șerpuia ușor descendent printre sătucele uitate de vreme. O cotire bruscă la stânga și partea cu adevărat dificilă de-abia acum începe. Mai întâi o urcare domoală, așa de pregătire, și apoi trebuie să iei în piept o serie de dealuri, cu iarbă înaltă numai bună să îți testeze atenția la semne, presărate spre finalul urcării cu stâncărie. Odată ce ai ieșit din pădure, o ultimă coborâre, un drum forestier ușor ascendent și treci linia de sosire bucuros și în uralele mulțimii.

Mai sunt și alte lucruri care trebuie menționate, unele plăcute, altele mai puțin plăcute. Este regretabil că unii dintre concurenți (puțini la număr) s-au rătăcit. Ceea ce este și mai regretabil este că erau în plutonul fruntaș. Marcajele au fost totuși abundente, doar că benzile albe erau un pic mai greu vizibile în soarele puternic.

Dar să trecem și la lucrurile bune. În primul rând VOLUNTARII. Au fost magnifici. Și foarte entuziaști. De-abia zăreai punctul de alimentare, că surlele și trâmbițele (la propriu și figurat) te și întâmpinau. Și parcă prindeai puteri pentru ce urma. Și tot voluntarii îți ofereau rapid informații despre profilul următorului tronson, cât mai aveai până la următorul punct sau la final.

A fost utilă și afișarea distanței rămase de parcurs până la final la fiecare punct de alimentare. O practică care aș vrea să o văd mai des la cursele montane, mai ales că implică costuri infime. Punctele de hidratare și alimentare au fost suficiente, în ciuda căldurii.

O noutate a fost organizarea probei Family, la care puteau participa copiii până în 15 ani, doar însoțiți de părinți. Distanța maximă între membrii echipei trebuia să fie sub 5m și se lua în considerare timpul ultimului sosit. Mi-ar plăcea să văd la fiecare concurs inițiative de acest gen sau de tipul cursei copiilor.

De admirat este și intenția organizatorilor de a crea un eveniment complet, nu doar o alergare montană. Bineînțeles că au fost ajutați și de gazde, personalul pensiunii Skiland.

Am păstrat pentru final trecerea în revistă a câțiva concurenți deosebiți. În primul rând, Gergelyi Bogya de 14 ani (da, paisprezece ani!) care s-a clasat pe locul trei la general la semimaraton și locul unu la categoria sa de vârstă, cu un timp de 1h:55m. El este fratele câștigătorului de la maraton Tamas Bogya.

De la cel mai tânăr concurent sărim la cel mai bătrân, Moșion Gheorghe de 79 ani care a terminat cursa de semimaraton. Tot semi a terminat și Cornel Mișca (53 ani), dar cu proteză la picior. Parcă nu mai poți să găsești nici o scuză să nu alergi și tu măcar un semi, nu? Clasamentul final îl găsiți aici.

Peisaje pitorești, oameni deosebiți, un eveniment complet – asta a fost Maratonul Apuseni 2012.

                                                                                                      ***
Sâmbătă, 14 iulie 2012, a avut loc cea de-a patra ediție a crosului de caritate – “Contează DE CE alergi!” organizat în beneficiul celor 1700 de pacienți incurabili, adulți și copii, îngrijiți la HOSPICE Casa Speranței. Evenimentul a fost un antrenament public pentru Bucharest International Marathon care va avea loc în perioada 5-7 octombrie 2012, se arată într-un comunicat de presă.

Ediția din acest an a adus la linia de start 160 de alergători, înscriși la următoarele categorii: 6-10 ani, 11-18 ani, peste 18 ani. Au fost premiați primii trei alergători ajunși la sosire, pentru fiecare categorie din cadrul competiției. Noutatea acestui an a fost cursa de 10 km adulți, la care s-au înscris 39 sportivi.

La cursa de 4 km, s-a înscris în concurs și doamna Lucia Radu, care la cei 80 de ani ai săi a oferit o lecție despre voință și mod de viață sănătos. “Multă sănătate și încredere în Dumnezeu și în sine”, “Energia și voința o trimitem tuturor celor care au nevoie de ea” sunt câteva mesaje pe care alergătorii le-au adresat persoanelor dragi.

Fondurile strânse în urma taxei de participare la Cros se ridică la suma de 4350 lei și vor fi folosite pentru îngrijirea gratuită a pacienților HOSPICE.

Comments

comments

Previous

Restanțe

Next

TransRomania Run. De la fața locului

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also