miercuri, noiembrie 13 2024
Un campion european la alergare montană, plus alte cîteva victorii individuale, plus competițiile interne. Să vedem cam ce s-a întîmplat mai important în alergare, în week-endul  30 iunie-1 iulie.

# Vestea bună ar fi că am participat și am avut rezultate bune, chiar dacă numai la juniori. Vestea proastă e că la seniori, unde – fără să jignim pe nimeni împrumutînd o expresie din fotbal – FRA a trimis echipa de rezervă, clasările au fost modeste. Așadar, la Campionatul European de alergare montană (ediția a XVII-a), desfășurat la Skopje (Macedonia, încă nu Macedonia de Nord), cel mai bun rezultat a fost obținut de juniorul Gabriel Bulardă, care a repetat performanța de anul trecut și a ieșit din nou campion european. El a alergat o distanță de 6 km (+365m) în 25min:45sec. La junioare, cea mai bună clasare a avut-o – pe același traseu – Alexia Hecico, locul 6, într-un timp de 30min:58sec.

La seniori, după cum spuneam mai sus, echipele au fost formate din alergători din al doilea eșalon valoric, asta pentru că CE a avut loc la doar o săptămînă după mondialele de alergare montană pe distanță lungă din Polonia. Cam singura excepție a fost Ingrid Mutter, care în doar o săptămînă a obținut un loc 16 la Mondiale, a susținut un examen la facultate la Cluj și s-a dus și a alergat la Skopje, unde a fost cea mai bine clasată româncă, respectiv locul 17, cu un timp de 1h:35sec (pe un traseu de 11km, +700m, traseu rapid și cu porțiuni tehnice pe coborîre). În rest, Adela Bălțoi a ocupat locul 50, Iulia Zudor – locul 53 și Mihaela Prunduș – locul 59. La băieți, Cătălin Atănăsoaei a fost cel mai bine clasat, locul 29, cu un timp de 52min:58sec. Ceilalți băieți au fost Rareș Miklos – locul 35, Cristian Moșoiu – locul 38 și Ionuț Dumitru – locul 58. Toate rezultatele se găsesc aici, în plus aveți și o prezentare a cîștigătorilor.

                                                                                                                            Foto: Fisheye.ro

# Cu toate că și ea a participat la Mondialele din Polonia, unde a obținut locul 4, Denisa Dragomir a reușit să se recupereze cel puțin parțial și să cîștige categoric, dar cu multă suferință, cursa Skyrmarathon Sentiero 4 Luglio (Maratonul Cerului) din Italia, pe un traseu de 42km, cu +2700m. Dragomir, care a cîștigat aici pentru a treia oară consecutiv, a obținut un timp de 5h:14min:03sec. Rezultatele complete sunt aici.

# Și tot o victorie a unei alergătoare din România, de data aceasta într-o probă de ultramaraton. Mariana Nenu a terminat cursa de 24 de ore de la Irdning (Austria), parcurgînd o distanță de 210,132km, ceea ce reprezintă a doua performanță feminină românească pe această distanță. Detalii despre traseu (s-a alergat pe o buclă de 1070,80m, iar cursa are categoria Silver în clasificarea IAAF) și despre cîștigători (au fost curse și de 12 ore) puteți afla de aici, dar în limba finlandeză. Interesant este că Mariana Nenu a alergat pe traseul pe care anul viitor se vor desfășura Mondialele de 24h, ceea ce sugerează că acesta va fi principalul său obiectiv pe termen scurt.

# Cel mai important concurs al săptămînii a fost Bate Toaca, ajuns la ediția a șasea și care s-a desfășurat în munții Ceahlău, pe o ploaie torențială (vezi foto sus). Două probe competitive (maraton – 38km / +3550m și vertical – 16 km / +1000m), plus o probă de drumeție. Aproape 400 de participanți în probele competitive. În cursa cea mai lungă au cîștigat Silviu Bălan – 4h:09min:53sec (la doar o secundă în fața lui Bogdan Damian) și Crina Buzgan – 5h:00min:59sec, iar în proba verticală Ionuț Zincă – 2h:10min:43sec și respectiv Maria Vasilică – 3h:01min:59sec. Rezultatele complete se găsesc aici.

# Alte competiții: Crosul Hoia (probe de 5km și 10km, clasamentul aici), Maratonul Centenarului (la debut, trei probe, în Munții Călimani, detalii aici), Duatlonul Țara Bîrsei (a opta ediție, două ture, rezultatele se găsesc aici).

 

Comments

comments

Previous

Maraton DHL. Imagini și amintiri

Next

Vom avea lot național de 100km?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also