marți, mai 28 2024

Pe 1 februarie, la New York, s-a alergat a 34-a ediție a Empire State Building Run-Up, o alergare pe verticală de circa 400 de metri înălțime. Sau altfel spus, o alergare pînă la etajul al 86-lea al acestei clădiri celebre.

Astfel de competiții sunt foarte populare în întreaga lume. Numărul lor ar depăși 160, de-a lungul a cinci continente. Cea mai lungă se desfășoară la Radebeul, în Germania și presupune urcarea a 39.700 de trepte (un circuit repetat de 100 de ori) care, pe verticală, corespunde exact cu altitudinea Everestului, cel mai înalt vîrf montan. Cursa cu cel mai mare număr de trepte într-o singură urcare are loc în Elveția, la Niesen Treppenlauf și presupune urcarea a 11.674 de trepte pe sub un funicular din Alpi.

Cele mai multe competiții de gen din Statele Unite se desfășoară în de obicei în zgîrîie-norii deloc puțini din această țară, însă au mai puțin farmec deoarece spațiile sunt închise și lipsesc spectatorii. Cu toate  acestea, numărul participanților este foarte mare. La cursa de la Empire State Building numărul alergătorilor a fost limitat la 450 (care au luat startul în șapte valuri succesive), dintre care 300 au fost selectați de organizatori din peste 1200 de doritori, iar restul au contribuit financiar pentru diverse cauze umanitare.

În schimb, la alergarea din CN Tower (unul dintre cele mai înalte turnuri din lume, de 553 metri) din Toronto participă anual circa 5000 de atleți.

Ce strategie trebuie însă să abordezi într-o astfel de competiție? Se pare că cel mai important e să alergi în propriul ritm, sărind din două în două trepte. Apoi, e bine să te ajuți și de balustrada scărilor (acolo unde
e) pentru a avansa mai repede. Important este totodată să ai un tempo constant. Pentru mai multe informații științifice puteți consulta studiul din 2009 publicat în Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports a cărui principală concluzie este că “cei mai buni alergători pe scări mențin o viteză constantă de deplasare, iar pulsul este constant și nu la o valoare foarte ridicată”

Există chiar un circuit mondial al alergărilor pe scări, cu competiții pe mai multe continente. Calendarul curselor poate fi consultat aici.

O altă bună sursă privind cursele de acest gen este disponibilă aici.

Un video amuzant dar instructiv despre alergatul pe scări, tot la Empire State Building Run-Up, aici.

Oricum, pregătiți-vă, în scurt timp este posibil să fie organizată și în București o astfel de cursă.

Comments

comments

Previous

Gerar. Osaka. Marrakesh. Concurs.

Next

Dați un titlu!

3 comments

  1. Unde se va organiza? :)) E vreun „zgarie nori” neinghetat de criza? Nu ca le-as iubi! 😀
    Cea mai inalta cladire din Bucuresti are 100-120 m , 22 etaje :D, adica un sfert din Empire State Building.

  2. Intr-adevar, cladirile inalte din Bucuresti nu se compara cu cele din SUA, spre exemplu. Insa eu zic ca merita incercat. O sa ofer mai multe amanunte in clipa in care o sa cunosc toate detaliile.
    Spor la antrenamente pina atunci, insa

    Marian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also