joi, septembrie 23 2021
Deși importantă pentru sănătate, alergarea – mai ales dacă se face pe suprafețe dure, fără un echipament potrivit sau fără un echilibru între nivelul antrenamentelor, odihnă, hidratare și alimentație – poate duce la apariția unor dureri la nivelul articulațiilor și oaselor. În alergare mișcările sunt repetitive, afectîndu-se astfel țesuturile conjunctive, tendoanele, ligamentele, articulațiile în general. De aceea devine obligatorie protejarea lor, prin intermediul unor produse speciale, care să contribuie la accelerarea procesului natural de regenerare al organismului.

Despre sistemul osos și articular

Sistemul osos este alcătuit din 206 oase, conectate între ele prin articulaţii, în marea majoritate. Cu ajutorul lui, se asigură postura verticală a corpului, mobilitatea sa și protejarea organelor interne.

Osul conţine o treime apă și o treime colagen, o proteină care îi conferă flexibilitate. În structura sa se găsesc și cristale de carbonat și de fosfat de calciu, care îi dau rigiditate.

Oasele au și rol nutritiv în corpul uman. Ele conţin numeroare săruri minerale care pot fi puse la dispoziţia organismului în cazul unei carenţe. Sângele care circulă prin minusculele vase de sânge din interiorul oaselor transportă aceste minerale spre organele care au nevoie de ele.

Oasele se opresc din creștere în jurul vârstei de 20 de ani, însă nu încetează să se schimbe. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, oasele devin mai subţiri, își pierd densitatea și se rup mai ușor.

Sistemul osos trece prin schimbări continue, ţesuturile osoase vechi fiind înlocuite în permanenţă cu unele noi. Ţesutul osos are densitatea maximă la sfârșitul celei de-a treia decade a vieţii, apoi ea scade începând cu sfârșitul celei de-a patra decade. Oasele încep să-și piardă calciul mai repede decât îl pot înlocui, devenind mai subţiri.

Sensiblu are o ofertă specială, cu o reducere de 30% la produsele destinate protecției sistemului osos și articular. Lista produselor este disponibilă aici.

Articulaţiile reprezintă totalitatea elementelor prin care se asigură unirea dintre capetele a două sau mai multor oase. Articulaţiile corpului uman au structură și caracteristici diferite, adaptate la funcţia pe care trebuie să o îndeplinească: mișcarea.

O articulaţie este formată din extremităţile osoase acoperite de cartilaj cu rol de tampon pentru amortizarea șocurilor. Articulaţia este înconjurată de o membrană sinovială care secretă lichid sinovial pentru lubrifierea articulaţiei.

Durerile de articulaţii pot fi cauzate de înaintarea în vârstă, leziunile preexistente, pierderea masei musculare, inflamaţia în cadrul micilor traumatisme, greutatea în exces etc.

a0

Cum prevenim?

Abordate corect, bolile osoase și articulare pot fi prevenite, întârziate sau chiar stopate. Iată câteva măsuri de prevenţie care sunt utile.

Pentru prevenirea osteoporozei este importantă creșterea aportului de alimente bogate în calciu. Aportul suplimentar de vitamina D îmbunătăţește absorbţia calciului. Practicarea cu regularitate a exerciţiilor fizice (inclusiv a alergării) poate contribui la diminuarea pierderilor de masă osoasă. Se recomandă 30-45 minute de exerciţii fizice, de cel puţin trei ori pe săptămână, inclusiv exerciții care să întărească musculatura membrelor.

Moderație. Unii cercetători susţin că fumatul crește cu 50% riscul de apariţie a osteoporozei la femei. De asemenea, alcoolul trebuie consumat cu moderaţie. Este important de știut că la fiecare 100 mg de cafeină ingerată organismul pierde 6 mg de calciu. Așadar, pentru prevenirea osteoporozei, cafeaua va fi consumată cu moderaţie.

Sensiblu are o ofertă specială, cu o reducere de 30% la produsele destinate protecției sistemului osos și articular. Lista produselor este disponibilă aici.

Prima măsură atât în prevenţia cât și în tratamenul bolilor articulare este să ne îmbrăca adecvat cu temperatura de afară.

Nu în ultimul rînd, există suplimentele alimentare ce se pot administra ca adjuvanţi în afecțiunile osoase sau articulare. Acestea au la bază substanţe precum glucozamina, condroitina, acidul hialuronic, metilsulfonilmetan, extracte de curcumin și boswellia – au rolul de a păstra integritatea și mobilitatea cartilejelor; sunt benefici și antioxidanţii – extracte de struguri, ceai verde, vitamina C și E – ei detoxifică și întăresc organismul.

Material de promovare realizat pe baza informațiilor oferite de către firma Sensiblu.

 

Comments

comments

Previous

O poveste cu un antrenor bătrîn

Next

Tofu’i baza, dar la alții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also