miercuri, iunie 16 2021

Patru alergători din cadrul Raiffeisen Runners au participat recent la prima lor competiție oficială de după începerea proiectului Primul Maraton. A fost un cros nu foarte lung, de 4.3 km, desfășurat însă pe o căldură mare, mare de tot.

La Brașov, în cadrul Crosului Hospice, cei patru au simțit pe propria piele cum este să te pregătești de start, ce, cum și cît (nu) trebuie să bei și să mănînci înainte de alergare, cum e să îți dozezi efortul. În cele din urmă, au contat cel mai mult emoțiile concursului și senzația de satisfacție de la sfîrșitul cursei.

În continuare, o enumerare a cîtorva dintre cele mai importante lucruri cărora un alergător începător trebuie să le facă față înainte și în timpul desfășurării unei curse. Multe din ideile din lista de mai jos sunt bazate pe experiența de la Brașov a alergătorilor Raiffeisen Runners.

1. Să nu te miri dacă în noaptea de dinaintea competiției o să dormi mai prost, mai agitat decît de obicei. E normal. Sunt emoțiile inerente. Cu toate acestea, a doua zi nu vei simți oboseala.

2. Atmosfera de concurs e unică. E o descătușare de energie, un freamăt comun, e un transfer generalizat de emoție, care cel mai adesea îți dau aripi și îți descătușează energii nebănuite.

3. Nu subaprecia crosurile. Chiar dacă se aleargă pe distanțe mai scurte (mai scurte decît multe din alergările tale anterioare) intensitatea efortului e mai mare. Mai ales la început, pregătirea pentru un maraton nu implică multe antrenamente de viteză. Iar la cros se aleargă în viteză în regim de rezistență. Ceea ce nu e deloc ușor.

4. Fii foarte atent cum te hrănești și cum te hidratezi în ziua crosului. E recomandată o masă cam cu două ore înainte de competiție, dar asta nu înseamnă că trebuie să ai stomacul plin. Nici apa nu trebuie băută în exces. Cum la Brașov a fost foarte cald, s-a putut bea apă și în timpul alergării, însă în astfel de condiții trebuie luate 1-2 guri mici.

5. Înainte de un cros e obligatorie o încălzire mai atentă: mișcări de stretching, alergare la o viteză medie, dar trebuie și cîteva sprinturi. Organismul trebuie să transpire puțin, să se obișnuiască cu efortul intens ce urmează. Folosește încălzirea ca recunoaștere a traseului de concurs.

6. Prinde-ți cu atenție numărul de concurs. Leagă bine șireturile (funda trebuie strînsă, însă nodul nu trebuie să jeneze). Verifică ceasul/cronometrul. E bine ca la sfîrșit să-ți știi timpul de alergare.

7. Nu porni prea rapid. O viteză prea ridicată, pe care nu ești obișnuit să o susții pe toată distanța te va obosi mai repede decît ai dori. De aceea, începi puțin mai ușor, accelerează treptat (încercînd totuși să păstrezi un ritm constant) și abia pe final accelerează către maximum.

8. Nu ceda, nu te opri chiar dacă sunt momente cînd simți asta. O să reușești mereu să treci peste momentele dificile.

9. Bucură-te la final. Orice alergare terminată cu bine reprezintă un moment de satisfacție. Iar la crosul Hospice, ca și la multe alte crosuri, bucură-te suplimentar că prin participarea ta ai contribuit la o cauză umanitară.

Am uitat ceva?

Comments

comments

Previous

Marathon 7500. Imagini

Next

GrizonoToane: Oraș versus munte

2 comments

  1. daaaaa….ai uitat….Felicitari Iana, Andreea, Bogdan si, daca nu ma insel, Sorin!!! si Spor la alergat in continuare. Cu asa „indrumatori”, Gaby si Marian, sunteti pe maini/picioare bune:)

  2. De acord…
    O sa detaliez atunci. Felicitari Ianei si Andreei. Au alergat foarte bine, Iana cu o constanta demna de toata lauda, in timp ce Andreea a fost mai „inconstanta”, cu un start cam tare, o incetinire si o noua accelare pe final.
    Bogdan si Sorin au alergat si ei foarte bine. Extrem de ambitios, Bogdan a tras tare tot crosul, reusind sa termine printre primii zece. Sorin, care venea dupa o saptamina de raceala, si-a conservat energia, fara a forta foarte tare.

    Asadar, bravo tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also